Subotica: Međunarodni festival pozorišta za decu od 25. do 30. septembra

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, koji će se održati od 25. do 30. septembra, predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta.

Reč je o festivalu specifične fizionomije, koji je u jednakoj meri okrenut opštoj i stručnoj javnosti, u nameri da, s jedne strane, pruži kvalitetne umetničke i kulturne sadržaje i aktivnosti za decu i mlade, a da, s druge, kroz teatrološke konferencije i izdavačku delatnost, u saradnji sa stručnjacima iz celog sveta, razvije platformu za podizanje kvaliteta i unapređenje pozorišne umetnosti za decu i lutkarstva, pre svega u Srbiji, ali i šire.    

Tokom šest dana, krajem septembra grad na krajnjem severu zemlje transformisaće se u epicentar umetnosti za decu, koja će imati prilike da uživaju ne samo u predstavama u glavnom takmičarskom programu Festivala, već i u raznovrsnim pratećim sadržajima: filmskom programu, izložbama, radionicama, promocijama knjiga, nastupima na centralnom gradskom trgu...

Za učešće u takmičarskom programu prijavljene su čak 234 predstave iz 53 zemlje.

Selektor Slobodan Marković u uži izbor za zvaničnu selekciju uvrstio je 26 predstava, od kojih će 15 biti prikazano na Festivalu. Predstave u takmičarskom programu igraće se od ponedeljka, 26. septembra do petka, 30. septembra u Dečjem pozorištu Subotica, Pozorištu "Deže Kostolanji" i Narodnom pozorištu – scena "Jadran". Svaka od predstava biće izvedena na izvornom jeziku.

U užem izboru za zvaničnu selekciju nalaze se predstave iz Argentine, Indonezije, Italije, Kenije, Kolumbije, Izraela, Rusije, Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Kanade, Poljske, Rumunije, Španije, Mađarske, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

Festival će dodeliti sledeće nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini; nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu muziku; nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju. O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri.

Takođe, održaće se i 8. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade. Naziv konferencije koja će se održati u okviru ovogodišnjeg Foruma je "Mit u savremenom pozorištu za decu", a u cilju kritičkog promišljanja savremenog pozorišnog stvaralaštva za najmlađe prisutnima će biti prezentovano 18 saopštenja učesnika koji dolaze iz Indije, Grčke, Indonezije, Izraela, Irana, Meksika, Mađarske, Nigerije, Meksika, Norveške, Ukrajine i Srbije. Forumom od 2014. rukovodi prof. dr Siniša Jelušić iz Crne Gore.

Svi programi su besplatni za sve posetioce.

  • Zivan

    20.08.2016 12:09
    Da deci i nessto lepo ponudimo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina