Roditelj prebacuje imovinu i radi na crno da bi izbegao alimentaciju

U Srbiji je teško ostvariti pravo deteta na alimentaciju, pogotovo ako roditelj, koji je sudskom presudom obavezan da plaća alimentaciju, nije u "sistemu".

To znači da je nemoguće naterati nekoga da plaća alimentaciju ako neće, iako je to zakonska obaveza - država nema snage i nema ili ne želi da uspostavi čvrste mehanizme da sprovede svoje zakone.

Samohrana majka Tijana H. iz Zrenjanina podnela je tužbu protiv bivšeg supruga za neplaćanje alimentacije još novembra prošle godine i do sada se ništa nije desilo. Pošto je neplaćanje izdržavanja deteta prema srpskim zakonima krivično delo, Osnovno tužilaštvo je po službenoj dužnosti preuzelo slučaj, ali do današnjeg dana nisu uspeli da uruče poziv bivšem suprugu kako bi se izjasnio - pošto ne mogu da ga pronađu

"Čak i ukoliko ga pronađu, bojim se da dete nikada neće dobiti pare, pošto nema od čega da se naplati. Nije u stalnom radnom odnosu, tako da ga nema ni u sistemu PIO, stan i automobil se ne vode na njega, što znači da ga nigde nema. Jedino mu se može suditi u odsustvu i osuditi da isplati dugovanje ili na kaznu zatvora. I koja je svrha toga? Njega ne mogu da pronađu, dete nikada neće dobiti pare koje mu pripadaju, a država odradila svoje. Tipičan primer kako na važnim stvarima država ne funkcioniše, a svi samo govore kako rade u najboljem interesu deteta", priča ova majka, prinuđena da kao sama podiže dete, iako drugi roditelj ima zakonski utvrđenu obavezu koju ni ne pomišlja da ispuni.

Predsednik Osnovnog suda u Zrenjaninu Zlatoje Ankić kaže da je ovom organu tokom 2014. godine podneta 141 tužba radi obaveze doprinosa dečjeg izdržavanja, a u 2015. godini 240 predmeta je završeno. Do 1. jula 2016. godine su 152 predmeta rešena po tom osnovu. To su brojke koje se odnose na podnete tužbe radi utvrđivanja obaveze alimentacije, a ima i slučajeva koji su već u fazi prinudnog izvršenja.

"Broj pokrenutih postupaka prinudnog izvršenja radi naplate doprinosa dečjeg izdržavanja u 2014. godini je bilo ukupno 72. Rešen je 61 predmet, a ostalo je 11 predmeta nerešeno. U 2015. pokrenut je 61 predmet prinudnog izvršenja, rešeno su 52 predmeta, ostalo je nerešeno devet predmeta, a do 1. jula 2016 godine podneto je 26 predloga radi prinudnog izvršenja po ovom osnovu. Rešeno je 11, a ostalo je nerešeno 15 predmeta", navodi Ankić i dodaje da postoji veći broj tužbi radi doprinosa dečjeg izdržavanja iz godine u godinu. "Ali raduje podatak da se broj predmeta po tim tužbama prinudnog izvršenja smanjuje", dodaje on.

To znači da sve veći broj roditelja, bar na području nadležnosti zrenjaninskog suda, prihvata svoju obavezu nakon što je sud utvrdi i ne izlaže se riziku da mu izvršitelji zakucaju na vrata.

Predsednik zrenjaninskog Osnovnog suda naglašava i da gotovo nema predmeta gde nije naplaćen makar jedan deo iznosa. On je uvidom u devet predmeta koji se vode kao nerešeni utvrdio da je nešto tu ipak naplaćeno. Nijedan neizvršeni predmet nije nula.

Prenošenje poseda na druge da bi se izbegla naplata

Šta je do sada bila najozbiljnija kočnica za naplatu alimentacije, u slučaju kada jedan roditelj izbegava obavezu? To je činjenica da je namirenje po pravilu pokušavano kroz pokretne stvari u posedu dužnika. Tu nije pomagalo ni to što naplata alimentacije ima prvenstvo u odnosu na sve ostale obaveze dužnika, jer su oni nesavesni, po pravilu, svu imovinu prenosili na druga lica.

Obično u posedu nisu imali ni automobile niti druge pokretne, a kamoli nepokretne stvari, čijom plenidbom i prodajom bi se mogla namiriti obaveza. Česti su i prigovori da Centri za socijalni rad, koji imaju i zakonska ovlašćenja da prate razvoj situacije, posle donošenja sudske presude kroz takozvani korektivni nadzor u većini slučajeva ne učestvuju dovoljno aktivno u tom domenu.

Na pitanje koje je najefikasnije sredstvo izvršenja, Ankić je jasan.

"Najpogodnije sredstvo izvršenja u ovim slučajevima je izvršenje na zaradi izvršnog dužnika. U takvim situacijama izvršni poverilac će na najbrži i najlakši način izvršiti svoja potraživanja po osnovu doprinosa dečijeg izdržavanja", objašnjava predsednik suda u Zrenjaninu.

Problem je što oni koji izbegavaju obavezu često prihode ostvaruju "na crno". Takođe, pretnja zatvorom zbog neplaćanja ostaje samo mrtvo slovo na papiru. Majke, koje su gotovo po pravilu uskraćene za alimentaciju, izbegavaju podnošenje krivične tužbe jer je efekat suprotan - nesavesni otac se naprasno transformiše u žrtvu, a dobija i alibi.

Ono što može doneti bitnu promenu je da sprovođenje sudskih presuda u pogledu alimentacija, od polovine ove godine, spada u nadležnost javnih izvršitelja. Oni su već pokazali u praksi da im je bolećivost prema svim obveznicima strana osobina, pa je verovatno da će i to biti jedan od faktora za povećanu efikasnost u namirenju alimentacije.

  • Doktor

    03.08.2022 11:29
    Za tango je potrebno dvoje...
    ...pa je tako i za pravljenje deteta potrebno dvoje, muskarac i zena.
    E sad, sto se mnoge "mlade" majke zeljne provoda, popismane vec posle prvog deteta, pogotovu ukoliko nisu zadovoljne svim onim sto im se u medijima serevira, putovanja na Maldive, brzi automobili, penthausi, ruckovi u restoranima, pa nekoliko meseci posle rodjenja deteta traze razvod, jer toboze, njihov muz se promenio, to je vec nesto cime bi psihijatri trebalo da se bave.

    Po meni, citava ova zavrzlama i represija nad muskarcima, po pitanju starateljstva koje je prakticno nemoguce dobiti dok dete ne napuni 7 ili vise godina, kao i prisilnog placanja alimentacija, dovodi do toga da postajemo sve starija nacija, da se smanjuje broj dece, a povecava broj abortusa.
    Nazalost za desetak godina ce nas ostati 5 miliona, od toga pola u Beogradu i Novom Sadu.

    Resenje postoji, ali trebalo bi da se ocevi aktiviraju i preduzmu neke korake u vidu protesta, peticija, osvescivanja drustva o problemima sa kojima se oni suocavaju.

    1. Otac da ima pravo da se izjasni da li je zeleo trudnocu ili ne - isto kao i zena koja ima pravo na abortus. Znaci lepo da izjavu pred sudom, ta i ta zena je verovatno zatrudnela sa mnom, ne zelim da imam nikakvu obavezu prema njoj ili detetu i to je to.

    Nemas nikakva prava, ali nemas ni obaveze.

    Kao kada centar za socijalni rad preuzme napusteno dete, samo ga ovde preuzima majka.

    2. Ukoliko su vec u braku ili vezi, da se pokusa da se to spasi. Ukljuciti strucna lica.
    Ima jos mnogo toga
  • @void*

    27.08.2016 09:00
    Nikad jos nisam cula da je neko ponudio da plati "troskove abortusa" zeni koja je trudna. Mozda cenu abortusa u ambulanti. A onaj ko mozga i morala ima, shvatice da troskovi abortusa nisu ono sto platis ginekologu da uradi intervenciju, nego svu stetu koja nastaje secenjem ljudskih najosetljivijih organa, krvarenjem, bolovima, oziljcima, potencijalnim stetama u buducnosti ya organizam i materinstvo. Nikad i niko nije ponudio da plati svu tu stetu, ako je uopste moguce proceniti je. Kada budes nudio da i tebi opseku tvoj organ da bi se trudnoca prekinula, onda ces moci da se javis. Znaci, otac pristaje na dete, onog momenta kad ga stvori, na dalje niste vise ravnopravni i steta za zenu je visestruko veca i zato se dalje ne pitas. Kupi kondom ili placaj pola plate narednih 18 godina.
  • void*

    26.08.2016 20:06
    Sirotani
    "velika je verovatnoca je da ce nastati jedno novo ljudsko bice"
    Da li je otac pristao na to da se rodi dete ili ne? Mozda je ponudio troskove abortusa a devojka nije prihvatila?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.