Zrenjanin: Brodogradilište na dobošu 14. septembra

Kompletna nepokretna i pokretna imovina zrenjaninskog brodogradilišta "Begej" u stečaju ponuđena je na prodaju koja je zakazana za 14. septembar.

Prodaja se sprovodi putem neposredne nagodbe, a vrednost nekada veoma uspešnog preduzeća, koje je u međuvremenu propalo, procenjena je na 641 milion dinara.

Kako portal Zrenjaninski saznaje, već ima potencijalnih kupaca za brodogradilište, koje je u stečaju od 2013. godine. Danas u Srbiji postoje samo dva brodogradilišta u stranom vlasništvu koja se ozbiljnije bave brodogradnjom, dok su ostalo manja preduzeća koja rade remonte ili grade trupove.

Glavni problem za brodograditelje i dalje ostaje finanisiranje - izgradnja jednog broda traje duže od godinu dana i bez dobrih kredita retko se ko upušta u takav posao. Zbog problema u poslovanju i nemogućnosti da obezbede stabilno finansiranje, oba zrenjaninska brodogradilišta "Begej" i "Bomeks šipjard" u Perlezu, trenutno su u stečaju.

Srbija je do 1998. imala deset velikih brodogradilišta u kojima je radilo oko 6.000 ljudi. Godišnji izvoz tada je bio do 200 miliona evra, a prošle godine šest puta manji.

  • brodomonter

    30.08.2016 21:42
    srpska brodogradislista
    Zasto majka da cuva svoju decu kad su joj tudja milija! Revitalizacija brodogradilista na Dunavu nije niti ce biti prioritet, jer da jeste odavno bi se nesto promenilo! Brodogradilista Bezda, Backi Monostor, Apatin, Novi Sad, Zrenjanin - Begej bili su idealia meta za banke da ih unakaze.
    Gde nestade blago znanja- tehnologije sticano vise od pola veka? Jer zasto da srpska privreda radi i brodogradislista obrcu milione kad moze da se da podsticaj strancima a domace gusi i tlaci. Majko vidis li svoju decu?
  • panonius

    30.08.2016 13:32
    a prosečne plate rastuuuu
    Zlatousti i onaj što deli svuda ordenje i značke: da li ste čuli za Apatin , Novi Sad , Mačvansku Mitrovicu , Bački Monoštor , Bezdan , Novi Bečej , Zrenjanin .... Bitno je da vam se usta pene i svršavate u davanju nagrada (koju su sportisti stvarno zaslužili) ali što ne bi iz dragicine fondacije donirali deci i onima koji su ostali bez bez posla u tima brodogradilištima?! Populizam - šta je to ?! A marva ćuti.... nek bude tako!
  • mile

    30.08.2016 09:22
    Skoro sva brodogradilista su bila u Vojvodini . Dali vam to nesto govori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina