Kako su propala vojvođanska brodogradilišta?

Vojvođanska brodogradilišta platila su cenu neuspešnih privatizacija - nekada aduti u izvozu, danas su potpuno uništena.

Zrenjaninsko brodogradilište u stečaju "Begej" poslednje je ponuđeno da svoj spas pronađe u rukama privatnika, a prodaja je zakazana za 14. septembar. Njihove komšije iz Perleza iz firme "Bomeks šipjard" takođe su u stečaju.

U Srbiji se gradnjom brodova bave jedino brodogradilišta u Sremskoj Mitrovici i Kladovu, koja su u vlasništvu Holanđana. Ostala ili ne rade ili u stečaju životare od remonta brodova.

Tako nekada naše najsavremenije brodogradilište u Apatinu, koje je svojevremeno sa 800 radnika pravilo prekookeanske brodove za Norvežane, danas nema niti jednog radnika. Ako bi se sada sabrali svi zaposleni u ostalih sedam vojvođanskih brodogradilišta, ne bi ih bilo više od 800.

Uz apatinsko, propala su i privatizovana brodogradilišta u Bezdanu i Bačkom Monoštoru. Vlasnici su im privatnici, a tek povremeno rade samo remont brodova. Brodogradilište "Novi Sad" je posle neuspele privatizacije 2010. izbrisano iz registra Agencije za privredne registre. U stečaju i sa rasprodajom imovine završilo je i pančevačko brodogradilište "Petroremont", piše Blic.

Po objašnjenju Nenada Dragovića iz Privedne komore Srbije, za rast te industrije, jer se svaki uložen dinar u brodogradnju vraća trostruko, država bi morala da bude garant bankama. No, upravo to EU ne dozvoljava, što je uslov u pregovorima.

Srbija je do 1998. imala 10 velikih brodogradilišta sa oko 6.000 zaposlenih, uz godišnji izvoz do 200 miliona evra, a 2015. šest puta manji.

- Više nemamo ni sindikate brodograditelja u Vojvodini, toliko je sve propalo. Radi se samo u Sremskoj Mitrovici. Država nema strategiju za brodogradnju. Jedino ako dođe neki šeik pa mu daju 10.000 evra za radno mesto, biće nešto - kaže predsednik Samostalnog sindikata metalaca Vojvodine Slobodan Kostić.
 

  • brodar

    05.09.2016 14:00
    kud plovi ovaj brod
    Pitajte rukovodstva tadasnjih banaka kako su masakrirali brodogradilista! Naravno ne zaboravimo da je ovo srbistan.
  • ex chapman

    05.09.2016 12:09
    kako je propao rock n' roll
    e isto tako! i još ima bednika koji se usuđuju da pričaju o velegradu, konkurenciji, napretku... FUJ
  • Deks

    04.09.2016 20:09
    @Profa - Ili za milionsku inflaciju 1993. ? Ne treba zaboraviti da se ona nije desila slučajno i da je to praktično bila organizovana pljačka države da građanima oduzmu ušteđevinu koja se koristila za finansiranje rata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.