Skupština Vojvodine 15. septembra o tradicionalnom grbu i zastavi

Skupština Vojvodine raspravljaće o usvajanju tradicionalnog grba i zastave na sednici koja je zakazana za 15. septembar, saopštio je biro za informisanje Pokrajinske vlade.

Odbor za pitanja ustavnopravnog položaja Skupštine Vojvodine utvrdio je sinoć predlog odluke o izgledu i načinu korišćenja simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine i uputio ga Skupštini Vojvodine na usvajanje. Predlog tradicionalno grba i zastave "gotovo je identičan" sa prethodnim predlogom od pre godinu dana, kada nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku od ukupnog broja poslanika pokrajinske skupštine, rečeno je na sednici tog odbora.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški najavio je da ta stranka neće glasati za ponuđeno rešenje i rekao da je sporno šta uopšte znače tradicionalni grb i zastava, jer je predlog ustanovljen bez konsultovanja stručne javnosti. Bogaroški je ocenio da je "krajnje neuobičajno" u praksi evropskih regija da se istorijski (tj. tradicionalni) simboli upotrebljavaju na isti način kao i zvanični simboli.

Potpredsednik LSV i pokrajinski poslanik Đorđe Stojšić založio se ranije da se u Vojvodini organizuje referendum o simbolima te pokrajine. "Nema razloga da i u Vojvodini narod na referendumu ne odluči kakvi će biti simboli, a ne da ih prekraja svaka nova skupština", ocenio je Stojšić.

Odluku o simbolima podržaće, kako su najavili, poslanici vladajućih Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara, kao i opoziciona Srpska radikalna stranka. Opoziciona Demokratska stranka još uvek nije donela odluku kako će glasati njihovi poslanici.

Istoričari Milivoj Bešlin i Momir Samardžić optužili su ranije predlagače takozvanih tradicionalnih simbola Vojvodine, da im je namera da kroz "falsifikovanje" istorije ponište vojvođansku multietničnost i multikulturalnost.

"Zašto se kao navodno tradicionalni simboli predstavljaju baš oni simboli koji nisu bili institucionalno prihvaćeni, jer predloženo rešenje je samo jedan od nekoliko ad hoc simbola koji su korišćeni tokom revolucionarnog srpskog pokreta 1848–1849, a koji nikada nisu ni formalno usvojeni ni bili opšteprihvaćeni", naveli su Bešlin i Samardžić.

Dodali su da je predloženi grb zapravo grb Kneževine Srbije, koji je korišćen od 1839. do 1882, u vreme kada je sadašnja Vojvodina bila deo Austrougarske Monarhije. Vojvodina je ušla u sastav Srbije nakon Prvog svetskog rata.

Ocenili su da je namera predlagača bila da kroz "tradicionalni" grb promene koncepciju Vojvodine i predstave je kao devetnaestovekovni koncept Srpske Vojvodine kao etnički i kulturno definisanog srpskog prostora, autonomne jedinice u okviru Habsburške monarhije. I stručnjaci za heraldiku kritikovali su ranije predloženo rešenje za tradicionalne simbole Vojvodine.

Na jučerašnjoj sednici odbora predloženo je da se za nepoštovanje odluke o načinu korišćenja simbola za pravno lice odredi novčana kazna od 100.000 dinara, za preduzetnike 50.000, a za fizička lica 10.000 dinara.

  • Bačvan

    09.09.2016 11:33
    @VladaN
    Cela međunarodna zajednica i sve okolne države su prihvatile da je Srbija jedini pravni naslednik Jugoslavije.
    To je u paketu išlo sa deobnim bilansom te države, pa kada se i to uzme u obzir, onda zaista deluje debilno ono što ti dečko zboriš.
  • Mastodont

    07.09.2016 13:17
    @Limanstrong

    Pa puna je pokrajinska skupština pseudopatriotskih pi*kica, meni se čini da si ti lično sasvim lepo zastupljen.
  • V

    07.09.2016 08:19
    -
    SVM se trenutno ponaša kao da se vojvođanskih Mađara uopšte ne tiče Vojvodina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina