Zrenjanin: Pet miliona za lične pratioce dece

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić potpisao je danas ugovore sa osam osoba koje su završile obuku za ličnog pratioca deteta, odnosno učenika kojima je potrebna dodatna podrška, a čije radno angažovanje finansira grad Zrenjanin.

Načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Olivera Lisica kazala je da je za taj vid pomoći deci i učenicima iz gradskog budžeta izdvojeno pet miliona dinara i da će 12 dece dobiti lične pratioce.

"Mi smo prošle školske godine organizovali obuku za lične pratioce, roditelje, stručne službe i direktore škola. Organizovali smo obuku za 20 ličnih pratioca, prošle godine smo po konkursu za javne radove angažovali njih pet. Ove godine smo taj broj povećali, a sigurno je da će biti još dece kojima je takva vrsta pomoći potrebna", kazala je Olivera Lisica.

Ona je navela da potpisivanjem ugovora grad Zrenjanin želi da deci i učenicima sa posebnim potrebama omogući nesmetano uključivanje u škole, sticanje životnih veština i osamostaljivanje u vršnjačkom okruženju, u skladu sa njihovim mogućnostima.

  • LOL

    07.09.2016 09:01
    Ukoliko je angazovanje po istom sistemu kao u Novom Sadu onda ce se ta deca i ti roditelji jako "usreciti". U NS nema zapravo nikakve obuke a sto se tice profila pratioca ni tu se ne trazi nikakva kvalifikacija. Primaju se studenti i razni profili kojima je potrebna dodatna zarada u vidu dzeparca jer zapravo iznos koji se dobija za tezak rad je mizeran.Ovako ne uredjenom inkluzijom ponizavaju se skolovani defektolozi kojima je to zapravo struka i koji jedino mogu taj posao strucno raditi, U sustini njih niko ne zeli jer su prekvalifikovani pa se zaposljava ko zna ko dok vaspitaci, ucitelji i nastavnici zavrsavaju kurseve koji im nikako ne pomazu u radu sa takvom decom. Inkluzija je kod nas ocajno sprovedena sto dovodi do toga da deca ometena u ravoju nisu adekvatno ukljucena u program, nastavnici, ucitelji, vaspitaci imaju poteskoce u radu sa njima i sa ostatkom grupe jer normalan rad nije moguc u takvim uslovima tako da svi do reda ispastaju zbog lose sprovedenog organizovanja,edukovanja i manjka sredstava.
  • ĐURA

    06.09.2016 14:36
    pratioci
    "Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić potpisao je danas ugovore sa osam osoba koje su završile obuku za ličnog pratioca deteta, odnosno učenika kojima je potrebna dodatna podrška, a čije radno angažovanje finansira grad Zrenjanin."
    OVO JE LEP GEST OD GRADA ZRENJANINA...jedino niste napisali profil pratioca,koju školu moraju da imaju(predpostavljam medicinsku ako nije roditelj) i u ćemu se sastoji obuka,ko im daje platu... i hvala na obaveštenju o ovako lepom gestu grada Zrenjanina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina