AD Aleksa Šantić pred stečajem zbog državnog nemara

Akcionarsko društvo Aleksa Šantić iz istoimenog sela kod Sombora posle dve neuspele prodaje 70 odsto kapitala u vlasništvu države, nalazi se pred stečajem, dok bezuspešno čeka da Ministarstvo privrede raspiše novu licitaciju.

Prema navodima Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), račun preduzeća blokiran je već deset meseci zbog nagomilanih dugova a vrednost kapitala pala je na manje od 300.000 evra iako je pre dve godine iznosila 5,73 miliona evra.

Dodaje se da veliki deo krivice za novonastalu situaciju snose država i Ministarstvo privrede, "koji su nezakonitim probijanjem rokova, odugovlačenjem i lošim vodjenjem prodaje kapitala, doveli preduzeće u skoro bezizlaznu poziciju".

"To znači da će budući kupac, ako novi poziv za prodaju i bude objavljen i ako Ministarstvo privrede, prema logičnom sledu odredi cenu od trećine vrednosti kapitala, moći da kupi 70 odsto akcija u nekadašnjem poljoprivrednom gigantu za manje od 100.000 evra. Ali, da bi nastavio sa radom, potencijalni investitor će morati da isplati bar još najmanje 441 milion dinara, koliko iznosi trenutna blokada računa AD Aleksa Šantić", naveo je VOICE.

Prošlogodišnja odluka Ministarstva privrede da odvojeno proda 700 hektara zemlje u vlasništvu AD Aleksa Šantić italijanskom Fereru za zasad lešnika, ocenjenja je u javnosti kao primer uspešne privatizacije.

"Pokazalo se da je u pitanju bila samo rasprodaja zemlje, dok je prava privatizacija kombinata, koja je usledila, doživela potpuni fijasko", ocenio je VOICE i dodajući da treća licitacija za privatizaciju preduzeća, koja je bila najavljena za 18. april ove godine, nikada nije raspisana.

Svi računi preduzeća blokirani su od 5. novembra 2015, odnosno nakon isteka roka za zaštitu od poverilaca. Onemogućeno je svakodnevno poslovanje preduzeća, a 108 zaposlenih prima platu preko računa kooperantske firme. Opštinske vlasti u Somboru su najavile da će skinuti letinu sa 3.000 hektara državne zemlje koju AD Aleksa Šantić bespravno koristi i za koju nije platio zakup.

"Ukoliko treće licitacije uskoro ne bude, stečaj je neizbežan, a to bi značilo i kraj svake mogućnosti da mali akcionari, odnosno oni koji su podigli kombinat i razvijali ga generacijama, dobiju i dinar od privatizacije", naveli su oni.

Predsednik Udruženja malih akcionara AD Aleksa Šantić Mirko Vidović kazao je da će to udruženje u septembru podneti tužbu protiv Ministarstva privrede koje je odbilo njihov predlog za poravnanje.

Vlada Srbije je u septembru 2015. donela Zaključak kojim se državni poverioci obavezuju da otpišu dugove zaključno sa 31. decembrom poslednje poslovne godine, ako se u postupku privatizacije proda kapital preduzeća, što bi bio dobar podstrek za budućeg kupca.

Medjutim, za kupovinu 70 odsto akcija u vrednosti od oko 802.400 evra nije bilo zainteresovanih. I drugi pokušaj prodaje, za 50 odsto vrednosti, to jest za 401.000 evra, u decembru 2015. godine, propao je jer se nije prijavio nijedan ponudjač, iako je, kako tvrde u preduzeću, postojao zainteresovan kupac.

  • Bacvanin

    10.02.2017 19:38
    Stevaj
    U ponedeljak 11.02 najzad se uvodi stecaj.Sta je mislilo rukovodstvo i sindikat ako pristanu da prodaju sopstvenu zemlju (tih 700 ha je privatno zemljiste svih zaposlenih i penzionera) da ce avanzovati kod politicara.Zabadava su pojedinci penzioneri ukazivali na pogubnost prodaje zemlje i rasparcavanja kombinata,zaposleni na celu rukovodstva sa podsmehom su ih kritikovali.
  • dr Petrovic

    12.09.2016 22:21
    svi oni imaju ime i prezime
    svi ti predstavnici drzave. Svi se kriju iza drzave, umesto iza obraza majke i oca. I nije ih sramota. Djavo im je uzeo duse pa ni ljubavi ni sramote nemaju, koliko su bedni.
  • hertog

    12.09.2016 12:55
    hertogalpha@gmail.com
    Dragi Zivane,
    Aleksa Santic ne da nije bio gubitas nego je toliko zaradjivao da je i Uljaru u Somboru podigao od svojih para. To im je oduzeto jer su se u ceo posao upleli i partijski provizijasi i multinacionalne kompanije. Sve se zna samo se ne prica. Somborska Panonka je isto tako sagradjena i od para Alekse Santica. Celu infrastrukturu u selu je kombinat bio podigao...
    Sa drugim delom tvog komentara koji se tice velicine poseda se slazem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".