Pančevo: Tonto Comics i kvartet Bilitis otvaraju Nova festival

Otvaranjem izložbe stripova austrijskog kolektiva "Tonto Comics" u četvrtak, 13. oktobra u Galeriji "Bate Mihailovića" u Pančevu zvanično počinje trodnevni Nova festival.

Otvaranje izložbe je u 20 časova, a predviđeno je da se prve večeri publici predstavi kvartet "Bilitis" koji će izvesti kompoziciju Stiva Rajha "Different Trains", inspirisanu njegovim putovanjem vozovima od Njujorka do Los Anđelesa, kao i vozovima koji su u to vreme u Evropi transportovali Jevreje u koncentracione logore.

Postava koju čine Ksenija Bašić (flauta), Iva Stanković (violina), Ana Klem - Aksentijević (viola) i Pančevka Milica Svirac (violončelo), interpretira jedno od najcenjenijih dela iz Rajhovog opusa - "Different Trains". Nastalo 1988. godine i premijerno izvedeno u interpretaciji čuvenog KronoskKvarteta, već sledeće godine dobija Gremi nagradu za najbolju savremenu kompoziciju. Iako je originalno napisan za gudački kvartet, u domaćoj verziji flauta menja prvu violinu, te se zahvaljujući boji tona odlično uklapa u zvučno okruženje.

Tonto je bio naziv izdavača nezavisne muzike iz Graca, koji je između 1992. i 2004. objavio tridesetak izdanja posvećenih uglavnom eksperimentalnoj, nekomercijalnoj muzici. Počev od 2000. godine, Tonto objavljuju strip izdanja, organizuju izložbe (čak su i pokretači strip festivala koji je postojao između 2003. i 2006. godine) i učestvuju u zajedničkom radu sa strip crtačima i ilustratorima kako lokalnim, iz Graca, tako i onima sa internacionalne scene.

Nova festival - festival nove umetnosti je trodnevna umetnička manifestacija koja se održava od 13. do 15. oktobra u organizaciji udruženja "KomunikArt", a ulaz na sve festivalske programe je besplatan.

Festival se ove godine održava u tri grada, u Pančevu, Beogradu i Kovinu, a program festivala sastoji se iz dve celine: pratećeg programa koji čini izložba stripova austrijskog kolektiva Tonto Comics i muzičko-vizuelni performans Different Trains kvarteta Bilitis i centralnog muzičkog programa u okviru kojeg će nastupiti pet sastava iz Srbije, Slovenije, Portugala, Mađarske i Austrije, koji na najbolji način reperezentuju aktuelnu domaću, regionalnu i evropsku savremenu i avangardnu muzičku scenu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.