Vrbas: Predstavljen projekat za čišćenje najzagađenijeg kanala u Evropi

Veliki bački kanal iz kojeg treba izvući 400.000 kubnih metara otrovnog mulja biće prećišćen domaćom tehnologijom i relativno brzo.

Autor idejnog rešenja je direktor Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Božo Dalmacija. On je za čišćenje VBK ponudio pet metoda, čije se cene kreću od 4,6 do 5,8 miliona evra.

"Izvađeni mulj bi se odložio na tri lokaliteta u Vrbasu - kraj Triangla prema Srbobranu, u starom iskopu ciglane pored obilaznice za opštu bolnicu i na levoj strani VBK, naspram Šećerane 'Bačka'. Trećina mulja može da se deponuje bez tretmana, dok se ostatak mora tretirati pri odlaganju. Jedna trećina je izuzetno toksična i mora se primeniti poseban tretman", objašnjava Dalmacija.

Da bi se mulj deponovao neophodno je da se dopuni detaljni urbanistički plan, jer se deo lokaliteta za lagerovanje kanalskog taloga nalazi u građevinskoj zoni. Kad se obezbede lokacijske dozvole čišćenje VBK na kritičnoj deonici moći će da se obavi za jednu građevinsku sezonu.

Inače, za Veliki bački kanal se smatra da je jedan od najzagađenijih u Evropi, što je procenio Norveški institut za istraživanje voda. Sanacija kanala je odavno u planu, a Ministarstvo životne sredine je 2007. godine formiralo radnu grupu za konačno rešavanje problema zagađenja i čišćenja VBK. Nadležni su govorili da bi taj posao trebalo da traje dve i po godine.

"Dosadašnje procene vrednosti čišćenja VBK kretale su se čak do 30 miliona evra uz strane izvođače. Ne samo da posao može biti pet-šest puta jeftiniji, nego i finansiran domaćim novcem. Opština Vrbas plaća skupe vodne doprinose, a ti prihodi, po zakonu, moraju biti uloženi tamo gde su ubrani", zaključio je predsednik Ekološkog pokreta "Vrbas" Ratko Đurđevac.

  • Veljko

    21.10.2016 08:25
    Vital je jos problem
    Jos je Vital ostao problem od svih zagadjivaca , posto jos nije napravio pogon za preradu otpadnih voda! Pa sav optad iz fabrike direktno pusta u kanal!
  • Zivan

    19.10.2016 18:05
    Prvo bi trebalo onemogućiti dalje zagađivanje Kanala, potom primeniti ovaj, sasvim dobar, način izmuljavanja i detoksikacije mulja.
  • Petar

    19.10.2016 16:15
    Idemo redom...
    1. Bgd na vodi (cca 30 god)
    2. Kanal do Soluna (tisućljetni posao)
    3. Tunel kroz Frušku goru (nikada)
    4. Ulazak u EU (posle nikada)
    5. ex PPV predaje vlast (xaxaxaxaxa)
    6. Čišćenje Velikog Bačkog Kanala, ako do tada ne udari neki veliki zemljotres koji će promeniti reljef!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".