Ugrožena i Apoteka "Kikinda"

Problemi u državnim apotekama postaju sve očigledniji, a poslednja u nizu koja je ukazala na ugroženo poslovanje jeste Apotekarska ustanova "Kikinda".

U ovoj apoteci ističu da su suočeni sa problemima koje muče i druge državne apoteke, a to su teška finansijska situacija i nemogućnost nabavke novih lekova. Dosadašnja direktora Branka Kovačević podnela je ostavku, a apotekari očekuju pomoć od nadležnih državnih organa, ali i grada koji je osnivač ustanove.

Zaposleni u Apoteci "Kikinda" podržali su zahteve sindikalnih organizacija apotekarskih ustanova Srbije za rešavanja socijalnih, ekonomskih, profesionalnih i drugih problema koji pritiskaju apotekarske ustanove.

"Naša ustanova je u sličnoj situaciji kao i mnoge državne apoteke u Srbiji. Neophodno je iznaći način da opstanemo, dok se ne reši naš status, za koji smatramo da treba da nam se kaže iz nadležnih državnih institucija. Očekujemo da se pre svega oglase Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije, da znamo kakva će biti sudbina državnih apoteka", poručila je predsednica Sindikata Apoteke "Kikinde" Zorane Zrnić.

Zahtevi sindikata su jasni, državne apoteke ne treba privatizovati, nego je potrebno doneti plan mreže apoteka u Srbiji, utvrditi jedinstvene cene lekova, te da Republički fond za zdravstveno osiguranje preuzme u celosti isplate zarada zaposlenima.

Zbog dugovanja prema dobavljačima blokada računa je izvesna. Kako bi smanjili gubitke radnicima su smanjene plate, a predviđeno je i zatvaranje dve apoteke u gradu.

Podsetimo da se državne apoteke nalaze u velikim problemima, ukupni dug prema dobavljačima premašuje 2,2 milijarde dinara. Sindikati i direktori apoteka trenutno pregovaraju sa predstavnicima nadležnih ministarstava, a ukoliko ne bude pozitivnih rezultata najavljeni su protesti.

Inače, praktično iste zahteve, odnosno očekivanja, kao i u Apoteci "Kikinda" imali su zaposleni u Apoteci "Novi Sad". Međutim, četiri meseca nakon njihovog protesta promenjen je samo dug ove ustanove - uvećan je za 30 miliona dinara.

  • Zivan

    28.10.2016 15:25
    Nisu u pitanju samo državne apoteke u Kikindi, Pančevu, Novom Sadu, Šapcu, Leskovcu.., problem je organizacija apotekarskog sistema u celini...
  • ns

    28.10.2016 13:53
    Drzavni raspadi samo prave dugove i tako vec decenijama...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina