Vrbas: Građanima nelegalno naplaćuju grejanje

Nadzorni odbor Javnog komunalnog preduzeća "Standard" iz Vrbasa, usvojio je novi-stari Pravilnik o pružanju grejnih usluga, koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.
Ovim Pravilnikom omogućava se naplata "grejanja preko komšijskog zida", objavio je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
 
Potrošači koji su se isključili sa daljinskog grejanja i dalje mesečno moraju da plaćaju određeni procent od pune cene grejanja, i to ne samo u Vrbasu već i u drugim vojvođanskim opštinama. Reč je o takozvanom "indirektnom grejanju", odnosno grejanju preko instalacija, susednih prostorija ili čak komšijskog zida.
 
Ustavni sud je 7. jula ove godine Pravilnik o pružanju grejnih usluga u Vrbasu proglasio nezakonitim u celosti, a inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti podneo je jedan meštanin. Ustavni sud je naveo da JKP "Standard" nije ovlašćen da svojim aktom uređuje način i uslove pružanja grejnih usluga, pa je samim tim presuđeno da pravilnik u celosti nije u saglasnosti sa zakonom.
 
"Voice" je objavio da je JKP "Standard" 6. oktobra doneo novi - a zapravo isti - Pravilnik o pružanju grejnih usluga, uprkos odluci Ustavnog suda, zbog čega je sada potrebno ponovo podneti inicijativu Ustavnom sudu.
 
Pravnik Veljko Milić rekao je da oni koji su uslugu "indirektnog grejanja" plaćali mogu tražiti i povraćaj novca.
 
U Udruženju za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" ocenili su da se ovo pitanje tiče mnogih građana u Vojvodini i Srbiji koji su žrtve "svojevrsnog haosa" u oblasti koja se, suprotno zakonima, uređuje lokalnim odlukama i aktima.
 
"Iako član 90. Ustava jasno kaže da država štiti potrošače, a Zakon o zaštiti potrošača svakom građaninu daje za pravo da raskine ugovor o pružanju usluga od opšteg ekonomskog interesa, ako nije saglasan sa promenom cene, tarife ili kvalitetom pruženih usluga, u mnogim opštinama u Vojvodini i Srbiji građani plaćaju grejanje preko komšijskih zidova, plafona ili poda, iako su se jasno opredelili za drugu vrstu grejanja", rekao je Radomir Ćirilović iz "Prosperiteta".
 
"Voice" je naveo da u Vrbasu, Rumi i Bečeju indirektno grejanje se plaća 30 odsto od pune cene grejanja, a u Sremskoj Mitrovici i Senti 20 odsto.
  • NS49

    09.11.2016 05:54
    U Vrbasu odavno imaju problema sa grejanjem. Uvek kasno počnu, cene im visoke a temperatura po zakonu.
  • aero casper

    08.11.2016 15:20
    Živeo u takvom stanu
    Živeo sam jedno 2-3 godine u jednom takvom stanu u novogradnji na telepu... jednostavno stan je bio blizu kotlarnice, sve cevi su prolazile kroz moje zidove, stan je bio na poslednjem spratu... ma čak mi je i kvaka bila topla... bukvalno nisam uključivao grejanje... ok jeste bio stan od 30 kvadrata koji se zagrejano i kada uključim rernu da ispečem pizzu... ali opet, grejanje je bilo jeftinije od kablovkse... a recimo stanari na suprutnom delu zgrade su se žalili da im je strašno hladno...
  • dragan

    08.11.2016 11:51
    instalacije
    Sto ja ne bi naplatio toplani prolaz instalacija kroz moju privatnu imovinu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.