Novi Sad zbog prodaje zemljišta ostvario najveće prihode u Vojvodini

Grad Novi Sad je u prvom polugodištu imao najveći procenat realizacije godišnjeg plana budžeta i to od prodaje građevinskog zemljišta u iznosu od 4,1 milijarde dinara, ustanovila je Pokrajinska vlada.
Vlada je na današnjoj sednici prihvatila Informaciju o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima budžeta opština i gradova u Vojvodini u periodu od januara do juna 2016. godine. Ukupni prihodi i primanja budžeta opština i gradova u 2016, bez prenetih sredstava, planirani su u iznosu od 84,6 milijardi dinara. U periodu januar – jun, plan je realizovan u proseku od 41 odsto. Najniži procenat realizacije godišnjeg plana imale su opštine Pećinci i Irig, dok je Grad Novi Sad imao najveći procenat realizacije.
 
U poređenju sa ostvarenim sredstvima u prvoj polovini 2015, prihodi budžeta lokalnih samouprava u ovoj godini povećani su za 5,4 milijarde dinara ili za 18 odsto. Na rast prihoda najveći uticaj je imalo povećanje prihoda od prodaje nefinansijske imovine za 1,8 odsto ili za 4,2 milijarde dinara. Ovako veliki rast prihoda od prodaje nefinansijske imovine posledica je prihoda koje je Grad Novi Sad ostvario u prvoj polovini 2016. godine od prodaje građevinskog zemljišta.
 
Za finansiranje javnih rashoda i izdataka usmereno je 30,5 milijardi dinara. U odnosu na raspoloživa sredstva na računima budžeta lokalnih samouprava ostalo je neutrošeno 10,3 milijardi dinara ili četvrtina raspoloživih sredstava. U odnosu na prvo polugodište 2015. godine, izvršeni rashodi i izdaci povećani su za dve milijarde dinara ili za sedam odsto.
 
Na današnjoj sednici prihvaćena je i Informacija o realizaciji prolećne setve i žetve jesenjih i ozimih useva u Vojvodini. Kako je navedeno, u ovogodišnjoj prolećnoj setvi zasejano je oko 1.112.000 hektara obradivog zemljišta. Zabeležen je rast površina pod merkantilnim kukuruzom, šećernom repom i suncokretom, dok površine pod sojom beleže stagnaciju na visokom nivou.
 
Pšenica je zasejana na 300.500 hektara, što je na prošlogodišnjem nivou, ali je značajno više od višegodišnjeg proseka od oko 274.520 hektara. Ove godine ostvaren je prinos pšenice od oko 5,92 tone po hektaru, što je takođe značajno više u odnosu na višegodišnji prosečan prinos u Vojvodini, koji iznosi 4,40 tona po hektaru. Ove godine proizvedeno je oko 1.775.668 tona zrna pšenice. Potrebe Srbije za pšenicom iznose oko 1.200.000 tona, što znači da se skoro 500.000 tona može izvesti.
  • Gazda

    25.11.2016 12:47
    Lopovluk komunisticki
    Prodat je i jos jedan komad moje zemlje koje su komunisti ukrali mojoj babi. Ne vraca se gazdama njihovo vlasnistvo niti im se isplacuje odsteta za 70 godina neovlastenog otudjenja i koriscenja njihove imovine od strane komunistickih bandita vec se bogacenje na mojoj zemlji nastavlja tako sto ovi naslednici komunisticke vlasti nastavljaju sa zloupotrebom vlasti zarad licnog bogacenja njih i gradjana novog sada na mojem zemljistu. Grad nema nikakvo pravo da prodaje moju zemmlju vec treba da mi je vrati u vlasnistvo odnosno da se dogovorimo oko odstete koja mi je pricinjena komunistickom pljackom.
  • Osoba M

    25.11.2016 10:20
    Da li oni ovo smatraju kao uspeh! Sta cemo dogodine? Prodate su sve atraktivne lokacije u Novom Sadu i to u namene koje ne odgovaraju tim lokacijama, bez ikakvog obzira na okolinu i ljude. Sta je sledece, prodacemo Dunavski park? Limanski? Neku pijacu? Ambulantu?
  • Perica

    25.11.2016 09:33
    NA BILBORDE
    Sa njima,neka Novi Sad vidi kosu naši najbolji PRODAVCI!!!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".