Penzionisani poslednji "plavi vozovi"

Sa pruge Sombor - Vrbas, koja je opstala iako je bila predviđena za gašenje, sišli su plavi vozovi "makosa", a zamenili su ih crveni dizel-motorni vozovi "rus".
Kako pišu "Novosti", to je jedna od važnih promena koje je ovog meseca doneo novi red vožnje na Železničkoj stanici u Somboru, uz povećan broj polazaka za Novi Sad u oba pravca. Novina je i da putnici u vozovima od Sombora do Novog Sada više neće presedati u Vrbasu. Žitelji pozdravljaju izmene, a ono zbog čega negoduju, jeste ukidanje jutarnjih polazaka za Sombor iz Vrbasa, Kule, Sivca i Kljajićeva, kao i Odžaka, Bogojeva, Sonte i Prigrevice i večernjeg voza na liniji Sombor - Odžaci.
 
Na neelektrificiranoj pruzi od Sombora do Vrbasa saobraćale su, jedine u Srbiji, preostale tri garniture "makose", dizel-motornog voza proizvedenog u istoimenoj španskoj fabrici. Ovaj voz bio je omiljen među putnicima, koji su ga zvali "Lepa Brena". Dotrajalu "makosu", koja je bila u pogonu više od 30 godina, istisnuo je "rus", dvodelni putnički voz proizveden u ruskoj fabrici "Metrovagonmaš" i posebno dizajniran za "Železnice Srbije".
 
"'Makose' su otišle u penziju, a jedna od njih je u koliko-toliko ispravnom stanju zadržana u depou, za ne daj bože. Umesto njih, na našem terenu kruži sedam kompozicija 'rusa'", kaže rukovodilac za infrastrukturu Železničke stanice u Somboru Marko Kolar.
 
Kornel Keseg iz Telečke kod Sombora, vrsni poznavalac železnice, koji sebe opisuje kao vozoljubitelja, navodi da je "makosa" sa plavim tapacirungom bila najlepši i najudobniji voz u Srbiji. 
 
"U ruskim vozovima, iako je prošlo svega dve-tri godine od njihovog uvođenja, sedišta su uflekana, a na garnituri se spolja ljušti farba. To pokazuje da kod nas nije razvijena svest da vozove treba čuvati", zaključuje Keseg.
  • Boki

    25.12.2016 14:32
    voz i higijena
    Nemam neka romansirana osećanja prema vozovima, i taj plavi voz i one ostale prastare "kante" smrde na mokraću i prašinu čim se uđe. Vozila sam se par puta novim ruskim vagonima i sve je to super samo da se higijena održava kako treba a to zavisi od svih nas.
  • Novosadjan

    25.12.2016 14:25
    Kvalitet nema Šta
  • Frf

    25.12.2016 08:09
    Kako razvijena svest građana može da spreči farbu spolja na garnituri od ljuštenja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina