Mađarski ledolomci lome led na Dunavu kod Dalja, "Sloga" gura sante kod Novog Sada

Na Dunavu je danas nastavljeno lomljenje leda.
U JVP "Vode Vojvodine" kažu da su mađarski ledolomci jutros krenuli iz Aljmaša u Hrvatskoj ka zoni daljske krivine i da su tokom prepodneva pokrenuli led na prvih pet kilometara. 
 
"Rad ledolomaca je planiran na 15 kilometara, od prevodnice Bogojevo do Borovog sela u Hrvatskoj. Kako ne bi došlo do gomilanja leda nizvodno neće se pokrenuti sav led, već samo deo kako bi se napravio prolaz. U isto vreme potiskivač "Sloga" nastavlja sa radom na Dunavu, kako bi proširio koridor za prihvat leda koji će, nakon rada ledolomaca, doći u Novi Sad", kažu u ovom preduzeću. 
 
U "Vodama Vojvodine" kažu i da na celom toku Save danas ima manje leda nego juče, a da su Tisa i banatski vodotoci i dalje pod ledom. 
 
Redovna odbrana od zagušenja ledom i dalje se sprovodi na 708 kilometara Save, Tise i banatskih vodotoka, a vanredna na 104,7 kilometara Dunava. Debljina leda na rekama je od pet do 20 centimetara. Kod Daljske krivine debljina leda je 15 centimetara, a kod Novog Sada pet centimetara. Na Dunavu kod Novog Sada ledostoj je na dve trećine rečnog toka i na preostalom delu je ledohod na 20 odsto. 
 
U poslednjem izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda se navodi da se na svim rekama u Srbiji očekuje zadržavanje formiranog leda, a od 18. do 23. januara se očekuje povećanje debljine leda i procenta pokrivenosti rečnog toka. 
 
Trenutno, prema podacima meteorologa, na Tisi, banatskim vodotocima, donjim tokovima Dunava, Velike i Južne Morave, Jablanici, Toplici, kao i na Mlavi, Peku i Timoku zabeležena je pojava delimičnog do potpunog ledostaja. Na gornjim tokovima Dunava, Save, Velike, Južne i Zapadne Morave osmotren je priobalni led sa ledohodom od pet do 30 odsto širine rečnog korita. Temperature svih reka su 0°С, osim Save gde je temperatura 0,4 °С.
  • Mornar

    18.01.2017 10:29
    Dalj
    Kod dalja je led i do 1m debljine nema sanse da prodju ledolomci ako ostane ovakvo vreme ne pise se dobro....miniranje sto pre treba planirati
  • TT

    17.01.2017 23:19
    Ja bi čepove bombardovo ovim novim migovima.Za jedan dan gotovo, a štete zbog zastoja u izvozu i prometu su velike.
  • Brodarac

    17.01.2017 16:21
    Dalj. E, pa javite mi kada probiju kod Dalja, da prekinem godišnji.
    Malo sutra!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".