Vojvodina ostaje bez najmanje 160 lekara, ko će nas lečiti?

Najmanje 152 lekara otišlo je u toku prošle godine iz Vojvodine put Nemačke i drugih zemalja u potrazi za poslom.
Lekari nisu odugovlačili ni u januaru ove godine, s obzirom na to da je od početka meseca izdato devet "good standing" sertifikata. Cifra od oko 160 članova Regionalne lekarske komore Vojvodine koji su dobili "zeleno svetlo" nije konačna, jer se na odlazak u inostranstvo odlučuju i nezaposleni lekari i svršeni studenti medicinskih fakulteta, koji po zakonu moraju da obave pripravnički staž od pola godine u zdravstvenoj ustanovi kako bi ispunili minimum uslova za zaposlenje u inostranstvu.
 
Godišnje medicinu u Novom Sadu upiše oko 250 domaćih i stranih studenata, dobar deo svake godine izađe sa diplomom sa fakulteta, te je proizvodnja kadra zadovoljavajuća, ali ne i njihovo zapošljavanje. Naime, kako je 021 i ranije pisao, posao ili barem šansa za zaposlenje rezervisano je uglavnom za one bliske postojećem kadru u medicini (deca lekara, rodbina, prijatelji), te ne čudi da se na fakultetima, u klinikama i zdravstvenim centrima najčešće čuju određena jedno te ista prezimena. Ostatak mladih završi na birou i zbog aktuelne Vladine zabrane zapošljavanja, koja je dovela do deficita u ustanovama koje rade na spasavanju ljudskih života.
 
Kako za 021 kaže predsednik Regionalne lekarske komore Vojvodine dr Tomislav Stantić, najviše lekara i dalje se odlučuje da ode u Nemačku, jer je u ovoj državi nostrifikacija naše diplome lakša i, ukoliko lekari poznaju jezik, mogu sa lakoćom da počnu sa radom. Takođe, zabeleženo je i veće interesovanje specijalista i subspecijalista za zemlje Bliskog Istoka, jer su tamo izuzetno dobro plaćeni. Međutim, pošto imamo biro pun lekara, jasno je da država nešto ne procenjuje kako treba.
 
"Suštinski problem nedostatka kadrova u zdravstvu nije u trenutno nešto većem broju lekara koji odlaze u inostranstvo, već višegodišnje pogrešno kadrovsko planiranje. Paradoksalna situacija je da u Srbiji ima oko 2.000 lekara na birou zapošljavanja, a da postoji deficit pedijatara, ginekologa i radiologa. Medicinski fakulteti ne uspevaju da prate potrebe tržišta, naime upisnu politiku na medicinske fakultete vodi i odobrava Ministarstvo prosvete, a ne Ministarstvo zdravlja, uz očitu nekoordinisanost aktivnosti dva Ministarstva", napominje Stantić za 021.
 
On naglašava da nije pomogla ni zabrana odobravanja specijalizacija u proteklim godinama, koja nas je dovela do deficita u pojedinim specijalnostima i sve starijih lekara, kojima se bliži ili ih je već stigla penzija.
 
"Evidentan je, dakle, poremećaj na tržištu rada lekara, delom svakako i zbog zbog odlaska lekara u inostranstvo, a još više zbog neusklađene politike zapošljavanja lekara", priča predsednik RLKV za 021.
 
 
Prvo im je država smanjila platu za 10 odsto, zabranila njihovo zapošljavanje, a potom im krajem prošle godine povećala zarade za pet odsto. To nije bio dovoljan razlog da medicinari ne organizuju protest u Novom Sadu i traže hitno rešavanje problema u zdravstvu, ali taj protest nije urodio plodom.
 
"Toliko nam je dobro da nas je sve manje, mladi odlaze, a mi ovde branimo naša prava i prava pacijenata koji imaju pravo na lekara, medicinsku sestru, negovatelja", rekla je predsednica pokrajinskog odbora sindikata zaposlenih u zdravstvu Dunja Civrić.
 
Ukoliko ste nastavi trend odlaska mladih i kvalifikovanih lekara, a "tiho" zapošljavanje partijskih, rođačkih i na drugi način adekvatnih ljudi u bolnicama, domovima zdravlja i kliničkim centrima, pitanje je ko će nas za nekoliko godina lečiti. Zapravo, to pitanje je već sada sasvim opravdano.
  • maxmad

    29.01.2017 19:18
    kanda smo mi neizleciv narod...
  • Mlad sam

    29.01.2017 13:20
    Ja cu se vratiti
    Imam 25 g. Otici cu, zaradicu pare, mesicu hleb i picu vode, sve sto ostane ja cu cuvati, i onda cu se vratiti, otvoricu kliniku i zaposliti mnoge mlade doktore!
  • Dr

    27.01.2017 10:46
    ...
    Uvek se napominje kako najbolji odlaze,a ostaju samo oni sto su kupili diplome...Ne slazem se u potpunosti sa tim. Ja sam zavrsila medicinu sama,bez icije pomoci,placanja,veza...sada ne mogu da nadjem posao (jer opet nemam vezu i nisam "nicija",nisam ni u stranci),ne mogu da si placam volontersku specijalizaciju (nju moze da upise samo nezaposlen lekar,a ako sam nezaposlena cime da placam skolarinu?!) Nemam para ni za casove nemackog...Eto,bila sam na budzetu u toku studiranja,besplatno sam se skolovala i nisam kupila diplomu,a moram da ostanem u Srbiji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina