Ruski Krstur: Sestre krpe kraj sa krajem posle smrti roditelja

Sestre Vesna (24) i Nada (13) Novaković iz Ruskog Krstura, kojima je nedavno umrla majka, a pre više godina i otac, ostale su same u ruševnoj kući, bez ikakvih prihoda.
Vesna je završila srednju školu pekarskog smera, ali nije uspela da se zaposli, nego je radila na njivi kao nadničarka, a Nada je učenica šestog razreda OŠ "Petro Kuzmjak".
 
"Tata, koji je radio u Fabrici zamrznutog povrća u Ruskom Krsturu, umro je od uboda otrovnog insekta, a majka je ostala bez porodične penzije kad sam ja završila školu. Posle toga smo živele od socijalne pomoći od oko 9.000 dinara, koju smo dobijale samo nekoliko meseci godišnje. Majka je bila bolesna, pa sam tražila stalnu pomoć i govorila radnicima Centra za socijalni rad da nam kuća pada, ali su me oni odbijali, govoreći da sam radno sposobna. Molila sam da mi nađu neki posao, ali od toga nije bilo ništa, iako sam prijavljena na biro", priča Vesna za Novosti.
 
Posle mamine smrti, sestre su ostale i bez socijalne pomoći, a sezona poljskih radova još nije počela da bi Vesna mogla nešto da zaradi, pa su njih dve počele i da gladuju i da se smrzavaju.
 
"Kuću punu vlage, čiji su zidovi popucali, a na krovu se pojavila velika rupa, i koja nema kupatilo, htela sam da prodam kao plac, da bismo mogle da platimo neki stan, ali u fabrici, koja je dala kuću našem ocu, nisu hteli da nam je prepišu. Zato smo prešle da živimo kod mamine sestre, koja nema dece, ali i ona i muž žive od socijalne pomoći, jer takođe nigde ne rade", govori Vesna.
 
Javnost je sa tužnom sudbinom sestara Novaković upoznala njihova rođaka Tamara Lakatoš, posle čega je Nadi i Vesni počela da stiže pomoć. Između ostalog, predsednik SO Kula Velibor Milojičić predao im je 20.000 dinara i obećao pomoć za kupovinu kuće.
 
"Za sestre Novaković nađena je kuća u Ruskom Krsturu za 4.800 evra. U kući, u kojoj su dosad stanovale, nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi, jer nije bila uknjižena na njihovog oca, a i da jeste, ne bi vredelo da se ulaže u njenu popravku. Procenili smo da je bolje da im se kupi druga kuća, za šta će novac obezbediti opština i donatori", obećao je Milojičić.
 
Vesnu je posebno obradovala vest da će od aprila do avgusta moći da radi za platu.
 
"Zaposlićemo je na pet meseci na javnim radovima posredstvom JKP 'Ruskom' u Ruskom Krsturu, a posle ćemo videti šta ćemo", kaže Milojičić.
 
SVI koji žele da pomognu sestrama Novaković mogu to da učine i uplatama na račune otvorene u Komercijalnoj banci Beograd - dinarski: 205-9011006551887-72 i devizni: SWIFT-BIC KOBBRSBG IBAN/Account Number RS35205903102341282442, Vesna Novaković, Petra Kuzmjaka 25, Ruski Krstur, Republic of Serbia.
  • NS

    09.03.2017 09:06
    tuga
    Zašto građani Srbije bespotrebno plaćaju 5 miliona evra godišnje za kreditne penale države

    Umesto građanima milioni evra se daju svetskoj banci za kredite koji ne koristimo.
    Građani gladuju, žive od par hiljada dinara koje ne dobijaju ni svakog meseca.
    Tuga i beda, zato se sve više ljudi iseljava. A troši se državni budžet na strane lešinare i tajkune.

    http://www.ekonomski.net/zasto-gradani-srbije-bezpotrebno-placaju-5-miliona-evra-godisnje-na-kreditne-penale-drzave
  • Milena

    07.03.2017 17:01
    Bravo
    Svaka čast na humanom gestu. Pozdrav Packu
  • mile V*

    07.03.2017 16:19
    sestre
    A za izb(j)eglice ima kuća i stanova.Plači Vojvodino.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.