Stara Pazova: Uhapšen zbog prodaje otrovnih pesticida

Policija u Staroj Pazovi zaplenila je pesticide, među kojima i oni čiji promet nije dozvoljen u Srbiji i privela osobu koja se bavila njihovom prodajom, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Kako se navodi u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, protiv 28-godišnjeg muškarca će, zbog postojanja sumnje da je putem interneta prodavao pesticide, biti podneta krivična prijava.
 
"Mi koji se bavimo zaštitom ptica grabljivica smo u više navrata primećivali oglase za prodaju pesticida koji je poznat po učestalom korišćenju kod nas i koji, jer sadrži opasnu aktivnu materiju karbofuran, masovno ubija zaštićene ptice grabljivice i sisare", rekla je biolog Milica Mišković koja u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica radi na projektu zaštite orla krstaša i suzbijanja zloupotrebe pesticida.
 
Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Vojvodine upozorio je da se pesticidi koji sadrže karbofuran iako su zabranjeni za legalni promet, još uvek mogu naći u zalihama i kod preprodavaca, koji ih švercuju sa Istoka.
 
"Nemerljive štete na populacijama zaštićenih vrsta, naročito orla belorepana, čiji smo svedoci bili prethodnih godina, mogu da se spreče samo sistematskim otkrivanjem i procesuiranjem ilegalne prodaje pesticida. Ipak, apelujemo i na poljoprivrednike da nikako ne kupuju pesticide na crnom tržištu, jer se među njima nalaze i oni čija je upotreba zabranjena u Srbiji", naveo je ornitolog u tom zavodu Marko Tucakov.
  • Sremac

    19.03.2017 16:22
    Da je on jedini. Po srbiji se ,na zapadu strogo zabranjeni pesticidi i herbicidi nekontrolisano prodaju. Paorima (čast izuzecima) se više isplati potrovati sve živo nego zapeti pošteno. Tu je velika ušteda na radnoj snazi, gorivu a vremena na pretek. Još kad se tu doda nemar države, nestručnost nadležnih, generalna neobrazovanost svih strana..... koktel propasti!

    Najposle baš kao i sve u ovoj nazovi državi.

    Najveći procenat kancerogenih oboljenja u Evropi sa katastrofalnim i totalno uništenim zdravstvenim sistemom je još jedna kombinacija totalne propasti koja desetkuje zatrovano stanovništvo.

    Ništa to ne zabrinjava nadležne kolko vidim.

    Čak i za to postoji patriJoCko rešenje, bože moj, zato postoji NATO.

    Tako je, lakše je ostati autistično srećan sa ispodprosečnom inteligencijom dobar građanin. Otrovan pesticidima ali dobar.

    Kao i uvek zabadanje glave u pesak i kriviti druge za sopstvenu bedu je poznati karakter današnjih građana. Srba, jel te.

  • hehe

    18.03.2017 19:54
    pa pesticidi su uvek otrovni, ne mogu biti lekoviti :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina