FOTO: Bračnim parovima u Vojvodini šansa za vantelesnu oplodnju

Sedamdeset sedam vojvođanskih parova potpisalo je ugovore o sufinansiranju troškova vantelesne oplodnje, a koje pokriva Pokrajinska vlada.
Pomoć u realizaciji biomedicinski potpomognute oplodnje je jedna od mera Pokrajinske vlade kada je reč o podršci roditeljstvu i porodici, a mera je uz pomoć koje je i Mitar Palikuća, osvajač prve medalje za Srbiju na Paraolimpijskim igrama 2016, dobio troje dece. On i supruga Milica su biomedicinski potpomognutom oplodnjom pre dve i po godine dobili sina, a pre tri i po meseca i dve bliznakinje.
 
Palikuća je ovom prilikom osnažio sve buduće roditelje da ne odustaju od borbe za potomstvo i srećnu porodicu, naglasivši da je i parovima bez fizičkih prepreka u današnje vreme, zbog stresa i drugih negativnih zdravstvenih pojava, teško da dobiju dete.
 
Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić rekao je da je ova, sada već stalna mera Pokrajinske vlade, prvenstveno ljudska, a potom i demografska, te da je prekopotrebna u vreme kada je u Srbiji negativan prirodni priraštaj. On je objasnio da su uloženi napori da se izdejstvuju sredstva za čak 160 porodica koje bi ove godine trebalo da budu finansijski podržane merama Pokrajinske vlade, a radi se i na budućoj saradnji s republičkom vladom.
 
 
Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević poručio je da će ova mera biti podržana i u godinama pred nama i poželeo sreću parovima koji će imati šansu da dobiju dete vantelesnom oplodnjom. Ovu meru opisao je važnom u natalitetnoj politici države.
 
Kako je poznato, Pokrajinska vlada sprovodi još dve mere za podršku porodica, a to je novčana naknada od 12.000 dinara za treće dete u Vojvodini i projekat sufinansiranja kupovine kuće na selu za mlade bračne parove.
  • Jedan od 77 parova

    27.03.2017 17:07
    @Non marketing
    Bas nas briga za tvoj zluradi komentar. Ne interesuje nas gde ide visak naseg materijala, samo da dobijem dete ili decu. Stvarno si jadan.
  • Non marketing

    27.03.2017 15:22
    Drugačija slika
    Ja to vidim ovako: - Bračni parovi će donirati jajašca i spremu, svoj genetski kod - za eksperimente u inostranim labaratorijama.
    Napolju se to skupo plaća, a kod nas niko ne kontroliše broj i količinu datog materijala.
    Dok su naprotiv, naučnici napolju oduševljeni našim genetskim potencijalom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".