Titova vila vraća se naslednicima Vilima Konena

Posle više od sedam decenija od konfiskacije, takozvana Titova vila na Paliću treba da bude vraćena naslednicima Vilima Konena.
Nekada reprezentativni objekat, svrstan u kulturna dobra Subotice, ne koristi se gotovo deceniju i po, zapušten je i čeka nove vlasnike.
 
Bogati nemački industrijalac jevrejskog porekla Vilim Konen posedovao je nekoliko fabrika i stanova u Subotici, kuće u Novom Sadu i Beogradu i dve vile na Paliću. Najpoznatiju nepokretnost sagradio je 1900. godine u palićkoj šumi i u njoj se rodio Vilim Konen Mlađi, koji je vilu nasledio, prenosi RTS.
 
"Preko leta su bogatiji boravili u letnjikovcu, posvećivali se slobodnim aktivnostima i sportu", priča Stevan Mačković, autor knjige Industrija i industrijalci Subotice 1918–1941.
 
Komunistička vlast 1946. godine konfiskovala je svu imovinu Vilimu Konenu zbog navodne saradnje sa okupatorom, iako je bio antifašista i pomagao Narodnooslobodilački pokret.
 
Objekat u Splitskoj aleji na Paliću pedesetih godina prošlog veka stiče reprezentativni status.
 
Vila porodice Konen na Paliću dobila je ime po Josipu Brozu Titu, iako je nekadašnji predsednik Jugoslavije boravio u njoj samo jedanput. Lokalna samouprava koristila je vilu i za smeštaj poznatih kulturnih stvaralaca.
 
"Dobrica Ćosić je ovde napravio čak dva romana. Deobe i Koreni su najvećim delom napisani na Paliću", istakao je autor knjige Banja Palić Dragutin Miljković.
 
"Bio je vlasnik '29. novembra', čuvene industrije mesa koja je poslovala kod nas. Brutalno se sa njim postupalo posle Drugog svetskog rata, bio je osuđen na smrt", objasnio je direktor Agencije za restituciju Republike Srbije, Strahinja Sekulić.
 
Smrtna kazna ipak nije izvršena, Vilim Konen robija u kolubarskim rudnicima, a 1961. dobija pasoš. Stevan Mačković kaže da je Vilim život završio praktično tamo gde mu je otac bio rođen – u Nemačkoj.
 
Vilim Konen Mlađi rehabilitovan je 2013. godine, što je dalo osnov potomcima da od države traže povrat oduzete imovine, pa i vile na Paliću.
 
"Čim budemo imali pravosnažno rešenje iz kojeg se vidi ko su zakonski naslednici, pravosnažno rešenje dostavljamo Agenciji za restituciju, koja nastavlja dalje postupak", navodi Grgo Tikvicki, advokat naslednika pokojne Vere Konen.
 
Proces restitucije počeo je 2014. godine, a velike su šanse da se ove godine i završi. Strahinja Sekulić kaže da, čim se bude završilo utvrđivanje naslednog udela, odluka o vraćanju imovine biće doneta.
 
Vilim Konen za života se bezuspešno žalio stranim državama i vladama na tretman komunističkih vlasti prema privatnoj svojini. Pola veka kasnije, nepravda će, po svemu sudeći, biti ispravljena.
  • @Cane

    09.02.2018 12:50
    Sva sreća pa se ološ poput tebe ne pita.
  • Cane

    09.02.2018 06:46
    Ništa ja to ne bih vracao čak bi ponovo oduzimao novim šljamu od 90-tih ... profiteri,dezerteri,rodoljubi,pljuvači,strani uvlakači,biznismeni,pilitičari,pevači,serači,kumovi,tetke,.....
  • Avram

    08.02.2018 10:16
    Ne čudi me
    Lex specialis za određene nacije radi čuda.
    Ali još niko nije odgovorio da li je to po Ustavu Republike Srbije, donositi poseban zakon za samo jednu naciju, dok niko od drugih građana nema ta prava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".