Na šta će Pokrajina trošiti novac naredne godine?

Pokrajinska vlast naredne godine fokusiraće se na nastavak već započetih projekata, poput nove zgrade RTV i Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, a uvode se i nove mere pronatalitetne politike.
Na šta će Pokrajina trošiti novac naredne godine?
Foto: 021.rs
Budžet Vojvodine naredne godine iznosiće 74,4 milijarde dinara, a fiskalni deficit projektuje se na iznos od 4,4 milijardi dinara. 
 
U poređenju sa obimom pokrajinskog budžeta za 2018. godinu, koji je usvojen u decembru 2017. godine, predlog budžeta Vojvodine za 2019. godinu povećan je za 5,86 milijardi dinara (8,55 odsto), dok su u odnosu na rebalansirani obim budžeta procenjeni prihodi i primanja, odnosno rashodi i izdaci povećani za 1,34 milijardi dinara (1,84 odsto). 
 
Konkretno, sekretarijati u okviru vlade nastaviće sa određenim projektima, a pojavljuju se i neki novi.
 
Sekretarijat za zdravstvo fokusiraće se na nastavak rekonstrukcije i izgradnje zdravstvenih ustanova, sa fokusom na klinike u sklopu Kliničkog centra Vojvodine. Nabavljaće se i nova oprema. Radiće se novi ciklus projekta "Zaustavi - Zaštiti - Pomozi" (444.949 dinara) posvećenog jačanju institucionalnog odgovora na rodno zasnovanje nasilje, a uključuje kupovinu opreme. Kupovaće se nova vozila za dijalizu za domove zdravlja u Kovinu, Apatinu, Žablju, Baču, Kuli, Novom Bečeju, Beloj Crkvi, Novom Kneževcu i Senti, kao i u Opštoj bolnici u Kikindi. Za vantelesnu oplodnju za parove u Vojvodini izdvojiće se šest miliona, za projekat nove Roditeljske kuće osam miliona dinara, a ukupno će se za razvoj zdravstvenih ustanova u Vojvodini izdvojiti dve milijarde dinara. Sufinansiraće i nabavku dva nova linearna akceleratora u iznosu od 150 miliona dinara, a to je nabavka koji će voditi Uprava za kapitalna ulaganja.
 
Sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu baviće se prekograničnom saradnjom sa Mađarskom u cilju promocije zdravstvenog i medicinskog turizma (500.000 dinara), revitalizacijom navigacione infrastrukture kanala Begej (1,2 miliona dinara), kao i kupovinom softvera za rad jedinica lokalnih samouprava (17 miliona). Ovaj projekat planiran je i za naredne dve godine.
 
Sekretarijat za urbanizam radiće program prekograničnog upravljanja za planirani rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav (4,6 miliona), a Sekretarijat za sport i omladinu radiće projekat podrške sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica (2,4 miliona) i kontrolu treniranosti sportista i praćenje stanja antropoloških karakteristika stanovništva (4,6 miliona).
 
Sekretarijat za turizam radiće na projektu izgradnje biciklističke staze Novi Sad - Beograd (1. faza) tj. finansiraće projektno-tehničku dokumentaciju. 
 
Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo najznačajniju sumu izdvojiće za zaštitu voda (3,1 milijardu dinara), a sekretarijat za javno informisanje izdvojiće 570 miliona za tehničko-tehnološko opremanje zgrade RTV, 100 miliona za obnovu, a zaštitu revitalizaciju i promociju nasleđa Sremskih Karlovaca.
 
Sekretarijat za visoko obrazovanje radiće na projektu izgradnje Naučno-tehnološkog parka i za to će izdvojiti najmanje 120 miliona dinara.
 
Uprava za kapitalna ulaganja APV potrošiće 10,9 miliona dinara za nabavku dva nova linearna akceleratora za Institut za onkologiju Vojvodine, 536 miliona za projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju brze saobraćajnice državnog puta Novi Sad-Zrenjanin, kao i za projekat "Vojvođansko P". Za izgradnju Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu izdvojiće se 132,5 miliona dinara, a podržaće se i izgradnja zgrade RTV u iznosu od 1,6 milijardi dinara, Žeželjevog mosta sa 300 miliona dinara, a za izgradnju Sentandrejskog puta izdvojiće se 103 miliona dinara.
 
Ukupno 876 miliona dinara Uprava će izdvojiti za nastavak adaptacije i rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici, 163 miliona dinara za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbobranu, 202 miliona dinara za prečistač u Malom Iđošu i 191 milion za prečistač u Bačkoj Topoli. Za rekonstrukciju dvorca "Hertelendi" u Novom Bečeju izdvojiće se 150 miliona dinara, a za rekonstrukciju Gimnazije "Isidora Sekulić" sa nadogradnjom jednog sprata 120 miliona.
 
Ovo su samo neki od projekata koji će se raditi od 1. januara.
 
Pokrajina će se u 2019. godini zadužiti 1,6 milijardi dinara za potrebe finansiranja kapitalnih investicionih rashoda - milijardu će se zadužiti prema postupcima koji uređuju javni dug, a ostatak povlačenjem kreditnih tranši.
 
Budžetska rezerva planira se u iznosu od 313 miliona dinara - tekuća budžetska rezerva biće 283 miliona, a stalna budžetska rezerva biće 30 miliona dinara. 
 
Smanjeni su iznosi naknada u oblasti poljoprivrede i vodoprivrede zato što su iskustva iz 2018. godine i projekcija ostvarenja pokazali da su isti bili precenjeni. Manje ostvarenje u oblasti poljoprivrede je, navodi se u budžetu, objektivna okolnosti i nije jednokratnog karaktera.
 
Rashodi za zaposlene planirani su u iznosu od 3,1 milijarde dinara i u odnosu na 2018. godinu povećani su za 187,8 miliona dinara, ili za 6,7 odsto. Ova suma namenjena je za plate, dodatke i naknade zaposlenih i socijalne doprinose na teret poslodavca, za naknade u naturi, socijalna davanja zaposlenima, naknade troškova, nagrade zaposlenima, kao i za poslanički dodatak. 
 
Subvencije će biti 9,5 milijardi dinara, što je 12 odsto niži iznos od budžeta za 2018. godinu.
 
Planirano je 1,35 milijardi dinara za otplatu duga ‒ glavnice po osnovu prve emisije dugoročnih obveznica radi refinansiranja dela javnog duga Vojvodine. O ovom nacrtu odluke o budžetu pokrajine poslanici Skupštine Vojvodine raspravljaće na sednici u četvrtak, 20. decembra.
  • Dejan

    18.12.2018 09:15
    V
    Pare ce trositi na razne etno obicaje prekodrinski srba, posela, prela, skupa obojena pica ( puna im usta srbije a kupuju dimljeni losos i civas regal), vozni park, deljenje poreza i taksi za odvodnjavanje, promociju zigora, sve u svemu trosice novac na sve to sto obicnom narodu nece doneti ni promil boljeg zivota !!
  • tajana

    18.12.2018 08:08
    pitamo se
    A gde su novci za Letenku? Zašto se ona ne spominje?
  • Sadasnji

    18.12.2018 07:35
    Pare ce se potrositi na pomocnike kojih ima oko 300 (Plata od 60.000do 100.000)a radnici im na minimalcu!!!!!Pare ce se potrositi za rent a kar,razne koktelcice i ruckove,keteringe,adaptacije koje nemaju veze sa zivotom....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.