VIDEO: Gradnja najvećeg rečnog tankera u Zrenjaninu pri kraju

U zrenjaninskom brodogradilištu Šipjard Begej (Shipyard Begej), nekadašnjem brodogradilištu Begej, gradi se najveći rečni tanker nove generacije na svetu, dužine 135 metara, objavila je danas uprava brodogradilišta.
Direktor brodogradilišta Marko Gudović kazao je da je brod težak 855 tona, da je na projektu izrade zaposleno 160 radnika, a naručilac je naftna kompanija "Šel" (Shell) preko brokera iz Belgije.
 
"Brod radimo iz dva dela, a u drugom našem brodogradilištu, u Perlezu, ćemo sredinom septembra sastaviti plovilo i obaviti porinuće", rekao je Gudović.
 
Istakao je da su svi radnici u brodogradilištu, kojih je 160, iz Srbije i da je u planu da se taj broj poveća na 250 zaposlenih.
 
"Počeli smo i realizaciju projekta dve barže za suvi teret, dužine devedeset metara, za dve godine uradili smo projekat samohotke za suvi teret i za sledeću godinu imamo potvrđena četiri nova projekta", kazao je Gudović.
 
"Rubikon šiping kompani" (Rubikon Shipping Company) iz Beograda postalo je vlasnik imovine "Brodogradilišta Begej" u stečaju 2016. godine kada je odluku o tome doneo Odbor poverilaca prihvativši ponudu "Rubikona", čija je vrednost bila 96 miliona dinara.
 
Od prošle godine kompanija "Rubikon", po početnoj ceni od 177 miliona dinara, postala i vlasnik brodogradilišta "Šipjard eks 4M" (Shipyard Bomex 4M) u Perlezu, koje je takođe bilo u stečaju.
 
"Počeli smo i realizaciju projekta dve barže za suvi teret, dužine devedeset metara, za dve godine uradili smo projekat samohotke za suvi teret i za sledeću godinu imamo potvrđena četiri nova projekta", kazao je on.
 
Rok za završetak radova je sredina septembra. Dužina broda je 135 metara, kapacitet je 3.800 m3, težak je 855 tona.
 
  • BulevarEvrope

    17.08.2020 09:12
    zivela domaca brodogradnja!
    samo neka se gradi sto vise brodova i neka sto vise radinka ima sto vecu platu!
  • NS

    16.08.2020 17:40
    Tužno
    Pa jel ovo za pohvalu ili tugu.Ovo je čamac spram brodova koji su se nekad gradili u vojvođanskim brodogradilištima dok ova vlast nije sve upropastila.Smejurija
  • Preprodaja

    16.08.2020 15:21
    PREPRODAJA
    Cim vidite ko je iza čoveka u kadru jasno vam je sta se desava.Brodogradiliste "Begej" je unisteno,prodano,preprodano,sa sve opremom i ugovorima za nove projekte.Onda napravljeno novo u rezervatu "Carska bara" gde nije smelo da se pravi ali ko pita za dozvole kad je procenat važan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".