Subotica: Ne postoji zvaničan suvenir grada

U Subotici radi samo 24 sertifikovanih starih zanatlija, ali je procena da stotine građana obavlja neku od zanatskih delatnosti kod kuće.
U Subotici radi samo 24 sertifikovanih starih zanatlija, ali je procena da stotine građana obavlja neku od zanatskih delatnosti kod kuće.

Grad nema zvaničan suvenir, ali turisti i drugi posetioci Bačke ne oklevaju u kupovini slika i predmeta od slame koje izrađuje više od 300 žena.

U Gradskoj suvenirnici kažu da strani turisti najviše kupuju slike i magnete od slame, predmete od keramike i oslikane marame od svile. Slamarka Ivana Dulić nezadovoljna je odnosom gradske sredine prema umetničkom filigranskom radu sa slamom.

- Radim kod kuće i kupci me nađu, ali je teško, vlada nepravda. Trebao bi neko da vodi računa o nama. U stručnim lokalnim krugovima ne cene dovoljno naš rad već ističu samo pojedina udruženja. Nisu me obavestili za mogućnost da učestvujem na Sajmu privrede - kaže Ivana Dulić.

Na sajmu "Ukusi tradicije", koji se svake godine održava u centru Subotice, posetiocima se prezentuju i autentični vojvođanski suveniri, ali organizatori kažu da je sve manje subotičkih proizvoda. Ove godine prijavilo se četvoro Subotičana, dok ih je iz drugih krajeva Vojvodine puno više.

- Problem je što, osim na nekoliko manifestacija, kao što su Ukusi tradicije, Dužijanca, Interetno festival i Novogodišnji vašar, nemamo gde da prezentujemo suvenire. Postoji jedna gradska suvenirnica, ali sa nadležnima ne možemo da nađemo zajednički jezik. Postojala je inicijativa da se nađe još jedan prostor, gde bi i manji udruženi proizvođači imali priliku da predstave suvenire sa motivima grada, ali nikada nismo dobili povratnu informaciju od nadležnih iz lokalne samouprave - kaže Vasilka Zlatanov, poznata po izradi suvenira u dekupaž tehnici, magnetima, kutijama za vino i čajeve sa subotičkom motivima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina