Čortanovci: Hamlet otvara Šekspir festival

Prvi Šekspir festival u Srbiji će od 19. do 25. juna prikazati savremene svetske produkcije rađene po dramama Vilijema Šekspira.
Prvi Šekspir festival u Srbiji će od 19. do 25. juna prikazati savremene svetske produkcije rađene po dramama Vilijema Šekspira.

Ovaj festival ugostiće posetioce u vili Stanković u Čortanovcima.

Biće izvedene predstave iz sedam zemalja, uključujući i izvođenje predstave "Hamlet" poznatog Glob teatra iz Londona, koji će i otvoriti festival. "Henri VI" u režiji Nikite Milivojevića biće izveden u Vili Stanković 22. juna. Milivojević je i inicijator Šekspir festivala, na kojem će nastupiti i teatri iz SAD, Gruzije, Grčke, Finske i Slovenije.

Osim "Hamleta" i "Henrija VI", prvi Šekspir festival nudi i komade "Kako vam drago" Državnog dramskog pozorišta "Kote Marjanišvili" iz Tbilisija, "Ukroćena goropad" Mestnog gledališča iz Ljubljane, kao i "Romeo i Julija za dvoje" pozorišne trupe "Rajska ptica" iz Atine. Nikita Milivojević spremao je za ovu priliku studente glume i režije sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, koji će izvesti komad "Muzej Šekspir".

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Ovom prilikom, publika će imati retku priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

Osnivanje ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave "Henri VI" u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine.

  • Lazar Jovanov

    16.06.2014 09:39
    Ovo NIJE prvi Šekspir festival u Srbiji
    Poštovani,
    u Subotici je 1986. godine, u kompleksu Palićkog jezera, u okviru PRVOG "Šekspir festa" izvedeno šest premijera kapitalnih Šekspirovih tragedija u produkciji subotičkog Narodnog pozorišta Népszinház-KPGT, a u idejnoj koncepciji reditelja Ljubiše Ristića: Tit Andronik (režija Dušan Jovanović), Ričard III (režija Ljubiša Ristić), Hamlet (režija Vito Taufer), Otelo (režija Nada Kokotović), Magbet (režija Zlatko Sviben), Julije Cezar (Janez Pipan), kao i jedno Borhesovo bavljenje Šekspirom - Everything and nothing (režija Kaća Čelan). U toku 52 festivalska dana bilo je i gostovanja iz Mađarske (Magbet u izvođenju „Szegedi opere“, Henri IV u izvođenju „Szegedi nemzeti szinhaz-a“ i San letnje noći u izvođenju „Szkene szinhaz-a“ iz Budimpešte). Jugoslovenska javnost je sa naročitom pažnjom pratila Šekspir fest i gotovo jednoglasno proglasila ovu manifestaciju za najznačajniji sociokulturni događaj godine u zemlji, dajući mu epitet „jugoslovenskog teatra u malom“. Pozorišna kritika je mahom bila naklonjena stvaralačkim, umetničkim i estetskim dostignućima predstava Šekspir festa, u potpunosti se identifikujući sa konceptom koje je ponudilo Narodno pozorište Népszinház-KPGT. Novinarka Branka Krilović (1986) je naglasila kako je Šekspir fest uspeo da pomeri fokus interesovanja javnosti sa tradicionalnih festivalskih „giganata“ — Splita, Dubrovnika ili Ohrida.
  • 14.06.2014 13:03
    Hamletijada.
  • Jovan

    14.06.2014 12:03
    Bezobrazluk
    Kakvo otvoreno i bezobrazno pranje para, ljudi jedu po kontejnerima, deca umiru jer nemaju para za lecenje, trazi se od naroda da im skupljaju pare za lecenje a drzava rasipa pare na igrarije u ovom slucaju Nikite Milivojevica, svejedno, zvao se on Vida Ognjenovic, Gorica Mojovic, Branislava Lijesevic...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina