Ultradesničari otvaraju kancelariju u Subotici

Poslanik desničarske stranke Jobik u parlamentu Mađarske Ištvan Savai otvoriće prijemnu kancelariju u Subotici.
Poslanik desničarske stranke Jobik u parlamentu Mađarske Ištvan Savai otvoriće prijemnu kancelariju u Subotici.

Savai i organizator grupe Jobika za Vojvodinu Ervin Kiš obrazložili su da je, nakon što je grupa Jobika za Vojvodinu morala da zatvori svoju kancelariju u Subotici "pod skandaloznim uslovima", odlučeno da će umesto partijske kancelarije u tom gradu otvoriti poslaničku kancelariju početkom ove jeseni u Subotici.

- Počev od osnivanja, Jobik promišlja svoju politiku gledajući celinu nacija i smatra osnovnim značajem da pored predstavljanja građana okrnjene zemlje predstavlja i Mađare van matice“ - izjavio je poslanik Ištvan Savai.

Prema podacima Ervina Kiša, grupa Jobika u Vojvodini ima 30 članova. Jobik je pokušao da otvori kancelariju u Subotici krajem januara, a otvaranje te kancelarije tada je osudio lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji je pet meseci kasnije napadnut u Budimpešti od strane simpatizera Jobika.

Jobik - Pokret za bolju Mađarsku je nacionalistička politička stranka krajnje desnice u Mađarskoj. Stranka sebe opisuje kao „principijelnu, konzervativnu i radikalno patriotsku hrišćansku stranku, čija je „osnovna svrha“ zaštita „mađarskih vrednosti i interesa.

S druge strane, akademici, različiti mediji i politički protivnici optužuju Jobik za fašizam, neofašizam, neonacizam, rasizam, antisemitizam, mržnju prema Romima i homofobiju. Na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Mađarskoj osvojili su oko 20 odsto glasova i predstavljaju treću po snazi političku opciju u parlamentu.

  • НиколаНС

    15.06.2014 09:09
    А државни органи
    Да ли је могуће да ће надлежни органи државе (какве-такве) Србије, дати дозволу за ово. Ово је класичан пример провокације и сваког члана или симпатизера те организације који ступи на тло Србије, треба одмах ухапсити. Шта је следеће, усташе, хитлерјугенд... шта ли.
  • Vojvodjanin

    15.06.2014 08:22
    Sve mi se cini da cemo morati u nasem dvoristu pocistiti ovaj fasisticki korov, pocevsi od ovog Rusko-Beogradskog pa do ovog Evropsko-Budinpestanskog.
  • 14.06.2014 20:12
    Gde su AFANS i ANTIFA?

    Ili njima smetaju samo srpski desničari, kao i obično.

    Da je slučajno Obraz otvorio kancelariju bilo bi bar 100 komentara i poziva na reakciju, a ovako...

    Ne volim nijedne desničare ali ne podnosim ni lažne antifašiste. Lično su mi ovi isfolirani odvratniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".