Vojvođanske opštine bez poslanika u Parlamentu

Više od polovine gradova u Srbiji nema predstavnika u Parlamentu, a vojvođanske opštine su neke od njih.
Više od polovine gradova u Srbiji nema predstavnika u Parlamentu, a vojvođanske opštine su neke od njih.

Stanovnici čak 100, od ukupno 174 opštine u Srbiji, u kojima živi oko milion ljudi, nemaju predstavnika u parlamentu, a Bečej, Apatin, Žitorađe, Bačka Topola, Plandište i Krupanj samo su neki od tih opština.

Svaku treću stolicu zauzeli su Beograđani, a u skupštinskim klupama našlo se 18 Novosađana, što se tiče vojvođanskih gradova sa više predstavnika. Oko 50 opština uspele su da se izbore samo za po jednu parlamentarnu fotelju u zakonodavnom domu, među kojima je Kikinda. U klupe se nisu plasirali predstavnici Krupnja, Žitorađa, Apatina, Bečeja, Bačke Topole, ali i Kladova, Paraćina, Negotina, Lebana, Medveđe, Bosilegrada, Arilja, Bele Palanke i drugih opština u Srbiji.

Programski direktor CeSID-a Đorđe Vuković kaže da je to što mnogi građani nemaju „komšije“ u domu poslanika jedan od ozbiljnijih nedostataka postojećeg izbornog sistema.

- Na to ukazujemo već godinama i što bi se lako moglo rešiti izmenama načina na koji građani biraju predstavnike. Ključ je u uvođenju neke vrste personalizovanog izbora poslanika koji bi istovremeno uključivao i geografsku podelu mandata. Problem je i u tome što su i stranke centralizovane i vezane za Beograd i nemaju razvijenu infrastrukturu u unutrašnjosti, što je opet posledica manjkavosti izbornog sistema - kaže Vuković.

Građani koji nemaju predstavnike u skupštini teško mogu da dođu do poslanika. Ukinuta je i praksa koja je postojala do pre godinu dana, kada su u gradovima u unutrašnjosti otvarane kancelarije u kojima su tribuni razgovarali sa biračima.

  • 15.06.2014 14:13
    Da li je bilo bolje da sada? PS Primecujem da %-ualno NS-adjana ima vise od BG-adjana.
  • Perica NS

    15.06.2014 13:51
    izborni sistem
    Kad je pre neki dan u Skupštini pokrajine ukinut većinski sistem koji je obezbeđivao da svaka opština ima svog poslanika i odbijen predlog DS-a da se bar personalizuje proporcionalni sistem ne sećam se da je u medijima to kritikovano. Sad odjednom čitam kako u republičkom parlamentu nema predstavnika svih opština i da treba personalizovati izborni sistem. Kakvi su to dvostruki kriterijumi???
  • ZoranNS

    15.06.2014 11:51
    To sigurno nisu SNS opštine
    To sigurno nisu SNS opštine, oni mogu i po dva iz jedne opštine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.