Subotica: Miševi prave štetu na poljima

Miševi su na skoro četvrtini parcela pod ječmom u Subotici napravili velike štete, a sledeća opasnost može da zahvati polja pod pšenicom.
Miševi su na skoro četvrtini parcela pod ječmom u Subotici napravili velike štete, a sledeća opasnost može da zahvati polja pod pšenicom.

Šteta se na pojedinim parcelama kreće i do dve tone po hektaru. U narednom periodu nema mogućnosti za suzbijanje najezde miševa deratizacijom, već da se samo mogu stvoriti uslove da ih unište prirodni predatori - ptice grabljivice. Da bi prirodni predatori lakše uočili miševe i redukovali njihov broj, potrebno je da poljoprivrednici plitko pooraju polja nakon skidanja ječma.

- Imali smo blagu zimu i došlo je do naglog skoka populacije miševa. Sličnu situaciju smo imali one godine kad su bile poplave u Jaši Tomiću, kada smo imali najezdu hrčaka. Ako bude jedna jača zima, doći će do njihove prirodne redukcije - rekao je direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica, Damir Varga. Kada je reč o kiši, koja je u Subotici padala juče i danas, on je rekao da su padavine zaustavila žetvene radove, koji će biti nastavljeni najverovatnije za dva dana.

Prema njegovim rečima, preostao je da se požnje jedan deo površina pod ječmom, dok se početak žetve pšenice očekuje krajem naredne nedelje. Što se jarih useva tiče, Varga je rekao da je ova kiša dobrodošla da osveži biljke, nakon perioda od sedam dana sa temperaturom od 30 do 34 stepena, što je uticalo na isušivanje površinskog sloja zemljišta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.