Zrenjanin: Bačen novac za kulturu i plate nekvalifikovanim radnicima

Kulturne ustanove u Zrenjaninu dobile su i više nego dovoljno novca za rad koji, na kraju, nisu ostvarile.
Kulturne ustanove u Zrenjaninu dobile su i više nego dovoljno novca za rad koji, na kraju, nisu ostvarile.

Ovo pokazuje završni pregled budžeta grada Zrenjanina za 2013. godinu, iz kojeg je jasno da je 302 miliona dinara otišlo u kulturu, što je 8,5 odsto budžeta grada. To je 42 miliona dinara više nego 2012. godine, ili 11 posto.

Najviše sredstava dobilo je Narodno pozorište "Toša Jovanović" - više od 100 miliona dinara, a slede Narodni muzej sa 54 miliona dinara dohotka, te Kulturni centar sa 40 miliona i Zavod za zaštitu spomenika kulture, sa 25 miliona dinara.

Kulturne ustanove su 67 posto dohodaka potrošile na isplate naknada, u iznosu od 200 miliona dinara, a interesantno je da su zaposleni u kulturnim ustanovama mahom osobe sa srednjom školom, kvalifikovane i polukvalifikovane osobe, zaposlene po partijskoj osnovi.

Srpska napredna stranka je još u vreme predizbornih obećanja propagirala da će reorganizovati kulturne ustanove u Zrenjaninu i uvesti štednju u programe rada, što do sada nije urađeno, iako je stranka uveliko na vlasti. Po dolasku na vlast, naprednjaci su podelili otkaze tehnološkim viškovima, kojima su isplaćeni milionski honorari, a zaposleni su kadrovski ljudi, koji ne ostvaruju nikakve rezultate.

Takođe, radno sposobni glumci su bili primorani da napuste pozorište, a njihove "adekvatne" zamene su angažovane da dolaze u Zrenjanin iz udaljenih mesta na probe i predstave. Usput se honorarno angažuju prerano penzionisani glumci, na šta takođe odlaze velike sume novca.

  • ZoranNS

    25.06.2014 04:41
    Zar se neko nadao boljem od SNS
    Zar se neko nadao boljem od SNS, u Novom Sadu je isto. Novi Sad koji je imao bezbroj oaza cveća u gradu danas nema ništa osim korova, isto je i sa putevima, kulturnim ustanovama, nazaposlilo se, a od rada ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".