Pančevo: "Zeleni Srbije" upozoravaju na kisele kiše

Politička stranka "Zeleni Srbije" upozorava da je u Pančevu moguća pojava kiselih kiša usled ispuštanja velikih količina azotnih oksida i kiselina iz pogona "Azotare".
Politička stranka "Zeleni Srbije" upozorava da je u Pančevu moguća pojava kiselih kiša usled ispuštanja velikih količina azotnih oksida i kiselina iz pogona "Azotare".

"Zeleni" tvrde da, iako nadležni ubeđuju građane da ove materije ne mogu da im štete, mnogi su u opasnosti jer su neposredno izloženi dimu i gasovima.

Gradski monitoring je proteklih dana izmerio povećanu količinu azotnih oksida u Starčevu, pošto dva dimnjaka pogona azotne kiseline u HIP "Azotari" danima ispuštaju narandžasti dim.

Pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine Šimon Bančov zbog toga je obavio vanredni inspekcijski pregled u ovoj fabrici.

Bančov je nakon obavljenog pregleda rekao da u nedelju nije bilo nepravilnosti u radu pogona azotne kiseline i dodao da su, pored projektovanih vrednosti emisije azotnih oksida, zagađenju utvrđenom u Starčevu doprineli i nepovoljni meteorološki uslovi.

Uprkos tome, "Zeleni" smatraju da su najštetnije posledice kiselina koje se talože na zemljište "smanjenje vitalnosti drveća, uništavanje i oštećenja šuma, propadanje ribljeg fonda, smanjen diverzitet drugih životinjskih vrsta u vodotocima, oštećenja i degradacija plodnog zemljišta".

- Nažalost, bez čistog vazduha, vode i zemljišta nema ni jake ekonomije, jer zagađenje košta, a plaća se novcem i onim što nam je najdragocenije, zdravljem. Zagađenje najviše košta zdravlja građane i građanke Pančeva - rekla je predsednica pančevačkog odbora "Zelenih Srbije" Violeta Jovanov Peštanac.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.