Zrenjanin: Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću zbog arsena u vodi

Aktivisti udruženja "Naš grad - naša stvar" iz Zrenjanina, koji su u nekoliko navrata organizovali proteste kako bi se rešio problem pijaće vode u tom gradu, zatražili su danas reakciju predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.
Aktivisti udruženja "Naš grad - naša stvar" iz Zrenjanina, koji su u nekoliko navrata organizovali proteste kako bi se rešio problem pijaće vode u tom gradu, zatražili su danas reakciju predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Oni su u otvorenom pismu Vučiću podsetili na peticiju koju je potpisalo oko 6.000 građana i koju su pre tri meseca prosledili kabinetu premijera, a na koju, kako navode, nije stigao nikakav odgovor. Građani su citirali i zvanične izveštaje nadležnih institucija o tome da u vodi u Zrenjaninu ima povećane količine arsena.

- Zavod za javno zdravlje Zrenjanina proverava jednom godišnje količinu arsena u zrenjaninskoj vodi. Te količine su od 1.000 do 1.500 odsto, a u zavisnosti od uzorka i do 2.000 odsto veće od dozvoljene i to se se nije menjalo već čitavu deceniju - naveli su aktivisti zrenjaninskog udruženja.

Iz toga se može zaključiti da su Zrenjaninci dramatično podložni riziku od malignih bolesti, a da trajnog rešenja još nema, navodi se u pismu. Dodaje se i da sledi novi tender za fabriku za preradu vode, ali se apeluje na Vučića da se na državnom nivou formira stručna komisija koja bi vodila postupak "jer na lokalu nema dovoljno stručnjaka koji bi se bavili tim problemom".

Budući da, kako su naveli, gradska vlast nije obezbedila gotovo nikakvo alternativno snabdevanje vodom za piće, pozvali su Aleksandra Vučića da svojim uticajem pomogne stanovnicima Zrenjanina i da omogući realizaciju jednog ili više mogućih prelaznih rešenja.

- Naše škole, vrtići i bolnice nisu adekvatno opremljene aparatima za vodu niti brojčano, niti kvalitetno, pa su deca i pacijenti prinuđeni da piju zatrovanu vodu iz česme - navodi se u pismu.

Voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu zabranjena je za piće od 2004. godine zbog povećane količine arsena.

  • v

    25.06.2014 12:12
    e zrenjaninci, vojvođani moji pa niste vi užičani da dobijete zdravu vodu za nedelju dana!
  • 25.06.2014 11:40
    Otvoreno pismo iz Vojvodine Beogradu!?

    Hahaha ....

    Nema nista od toga, bas kao i poslednjih 25 godina.
  • skep

    25.06.2014 10:57
    Pokrenite lepo tužbu, pa posle desetak godina otezanja na sudovima dobićete spor u Strazburgu na osnovu kojeg će vam država platiti nešto od vaših para (tj. poreza). Ali bar ćete imati neku satisfakciju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina