Subotica: "Cenzurom brane gradonačelnika"

Gradski odbor Demokratske stranke u Subotici optužio je danas Uredništvo redakcije na srpskom jeziku Radio Subotice da “cenzurom brane lik i delo gradonačelnika Jenea Maglaija”.
Gradski odbor Demokratske stranke u Subotici optužio je danas Uredništvo redakcije na srpskom jeziku Radio Subotice da “cenzurom brane lik i delo gradonačelnika Jenea Maglaija”.

Kako je saopšteno iz informativne službe DS-a, njihovo prethodno saopštenje, u kojem su kritikovali gradonačelnika, Redakcija programa na srpskom jeziku Radio Subotice, za razliku od većine medija u gradu, nije objavila. Umesto toga, kako tvrde, slušaocima je plasirano obrazloženje zbog čega to saopštenje nije objavljeno.

- Uprkos tome što su kvalifikacije u ovom saopštenju upućene na lično ime gradonačelnika Jenea Maglaija, saopštenje ne potpisuje autor koji ima lični identitet pa se kao potpisnik pojavljuje Informativna služba Demokratske stranke Subotica. Uredništvo zadržava pravo da konstatuje o političkim aktivnostima Gradskog odbora Demokratske stranke u Subotici, ali se suzdržava od daljeg širenja kvalifikacija koje nemaju precizan autorski identitet, a istovremeno su upućene na identitet i integritet aktuelnog gradonačelnika - navedeno je u obrazloženju koje je u svom saopštenju prenela Demokratska stranka.

Gradski odbor DS-a smatra da je ovo “nezabeležen oblik novinarskog neprofesionalizma koji je retko viđen i za vreme devedesetih godina prošlog veka”.

- Nedopustivo je da se na ovakav način grubo cenzuriše kritičko mišljenje jedne parlamentarne stranke i to tako da se ni jedna rečenica stranačkog saopštenja ne prenese, jer se u njemu kritički osvrće na rad najodgovornijeg činioca gradske vlasti, onog koji je dužan da polaže račune građanima za svoj rad - navedeno je u saopštenju subotičkog DS-a.

Takođe je, po njihovom mišljenju, sa stanovišta profesionalne novinarske etike nezamislivo da se “nepostojeće 'uredništvo' nemušto obračunava sa stavovima izrečenim u saopštenju, a da slušaocima ne prenesu ni reda iz njega”. Demokrate u saopštenju ocenjuju da se ovim, “nakon gotovo pet decenija postojanja ove nekada ugledne medijske kuće, zahvaljujući kadrovima SPS-a, a uz podršku SVM-a i slučajnog gradonačelnika Maglaija, dogodilo da se u programu Radio Subotice bezobzirno cenzurišu politička saopštenja opozicije”.

Odlukom Skupštine grada, Redakcija na srpskom jeziku dobila je na sednici Skupštine održane 16. juna novog v. d. urednika Tatjanu Milošević, čiji je izbor obeležila burna rasprava vlasti i opozicije. Ona je imenovana umesto Ljiljane Elek, kojoj je istekao mandat, a koja je prethodno, zajedno sa još šest novinara iste redakcije, optužila sadašnjeg v. d. direktora za mobing.

U Radio Subotici postoje još i hrvatska i mađarska redakcija, čijim dosadašnjim urednicima su mandati produženi na još šest meseci.

  • 25.06.2014 21:04
    Subotica? To bese onaj secesionicticki cvet Vojvodine u kome su Modesty i ostali Dulici sve sravnili sa zemljom i napravili stalu bezumlja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".