Zrenjanin: Novi tender za pijaću vodu

Odbornici Skupštine Zrenjanina usvojili su predlog za raspisivanje novog tendera za rešavanje problema neispravne vode za piće u gradu.
Odbornici Skupštine Zrenjanina usvojili su predlog za raspisivanje novog tendera za rešavanje problema neispravne vode za piće u gradu.

Novina je da se tender neće bazirati na odabiru tehnologije, već na kvalitetu pijaće vode.

Uslovi koje ponuđač treba da ispuni definisani su Elaboratom o nabavci vode za piće, koji je sačinila Radna grupa. Ivan Dević, koordinator Radne grupe, objasnio je da je bitna razlika u odnosu na sve dosadašnje pokušaje nov model nabavke, jer se neće nabavljati oprema, niti će ona biti plaćana, već će Zrenjanin kupiti uslugu prečišćavanja vode.

Nova koncepcija podrazumeva da kvalitet pijaće vode mora odgovarati Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće Republike Srbije, kao i da Grad Zrenjanin ne ulaže finansijska sredstva za izgradnju postrojenja za preradu pijaće vode. Elaboratom je predviđeno da početak isporuke kvalitetne pijaće vode mora početi najviše osam meseci od dana potpisivanja ugovora.

Ključni parametar za izbor najpovoljnije ponude je najniža cena usluge odnosno najniža cena isporučene preradjene vode. Definisane su i količine otpadne vode i obaveza tretiranja mulja nastalog u tehnološkom procesu prečišćavanja, što ranije nije bio slučaj. Takav koncept dobijanja ispravne vode za piće, naveo je Dević, mora biti primenjiv i za naseljena mesta Grada Zrenjanina i da ga treba primeniti i po naseljenim mestima.

Prva istraživanja na iznalaženju odgovarajuće tehnologije za dobijanje kvalitetne vode za piće počela su još 1975. godine, a od tada je obavljeno više bezuspešnih  istraživanja na pilot postrojenjima za preradu pijaće vode. Odbornici opozicije pitali su koliko će zaista koštati voda koju će plaćati građani, kada će zdrava voda poteći iz gradskog vodovoda, ali i da li će i kolika biti šteta zbog raskida ugovora za gradnju fabrike vode sa nemačkim Vasertehnikom.

Građani Zrenjanina već deset godina ne mogu da koriste vodu iz gradskog vodovoda za piće.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.