Palić: Otvorena turistička sezona

Nastupom grupe Garavi sokak i turističkom berzom otvorena je 169. letnja turistička sezona na Palićkom jezeru.
Nastupom grupe Garavi sokak i turističkom berzom otvorena je 169. letnja turistička sezona na Palićkom jezeru.

Otvaranje sezone je samo jedna od preko 40 manifestacija koje će ovog leta biti organizovane na Paliću, uključujući Festival evropskog filma, festival elektronske muzike Samertrip, sportska takmičenja poput jedriličarskih i veslačkih takmičenja. Direktor preduzeća "Park Palić" Goran Gabrić istakao je da je ovo preduzeće spremno dočekalo sezonu, a da je turistima od ove godine ponovo dostupan i Ženski štrand i peščana plaža, dok je sa NIS-om postignut dogovor o dotoku termalne vode na termalni bazen. Osim toga, kroz sajamske nastupe i druge vidove promocije, ovo preduzeće je predstavilo turističku, hotelijersku i drugu ponudu potencijalnim posetiocima.

- Uglavnom, preko leta su nam vikend turisti najatraktivniji. Mislim da će moći da uživaju u programu koji smo im spremili. Naravno, tu su i turisti koji dolaze zbog kulture i festivala. Kao što smo i navikli, 40 manifestacija će se održati na Paliću ove godine, što u organizaciji preduzeća Park Palić, što u privatnoj režiji - rekao je Gabrić.

Frontmen Garavog sokaka Bane Krstić rekao je pred nastup da Palić ima sentimentalnu ulogu u srcima Vojvođana, ali i zdravstvenu, zbog banjskog dela i dobrog vazduha, a posebno što je u njemu sačuvana kultura koja je, po njegovoj oceni, retkost u Evropi i svetu.

- To se vidi na svakom koraku, taj takt vremenski, taj sat koji ovde kuca onim taktom čoveka i čovekovog srca i dalje je živ. Zato pozivam sve da dođu na Palić i uživaju, ove godine i svih godina, kad god mogu - rekao je Krstić, uz opasku da nije isključeno da Garavi sokak u bliskoj budućnosti napravi i pesmu o Paliću.

Na otvaranju letnje sezone, preduzeće "Park Palić" je organizovalo turističku berzu, gde su pozvani predstavnici turističkih agencija koje će uvrstiti Palić u svoju ponudu i stupiti u kontakt sa učesnicima berze, odnosno pružaocima turističkih i ugostiteljskih usluga na Paliću. Uoči letnje sezone, osposobljeni su tuševi na Muškom i Ženskom štrandu, obezbeđeni su spasioci, uređena je travnata i peščana plaža, kao i sportski tereni za odbojku i rukomet na pesku.

Suboticu i Palić u prva četiri meseca ove godine posetilo je skoro 22.000 turista koji su ostvarili skoro 38.000 noćenja. I Subotica i Palić beleže dvocifrena povećanja broja dolazaka, odnosno noćenja u prva četiri meseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine. Zvanična statistika kaže da je Suboticu u prva četiri meseca posetilo 15.533 turista, što je za 33,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je na Paliću boravilo 5.823 turista, što je za 35,2 odsto više u odnosu na prva četiri meseca prošle godine.

U Subotici je u prva četiri meseca ove godine ostvareno 26.531 noćenja, ili 35,8 odsto više u odnosu na lane, a na Paliću 11.203 noćenja, što je za čak 40 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

  • 29.06.2014 00:06
    Smrzistan
    Pre samo godinu dana citam o fekalnom zagadjenju jezera i zabrani kupanja. Znaci cisto kao suza i spremno za turiste iz recimo Japana?
  • xx

    28.06.2014 21:47
    Pozdrav sa Palica
    Malo se Bane zeznuo oko banje...Palic nije banja nego obicna bara. Kakvi spasioci, kakve plaze???
    Vec vise godina voda nije za kupanje zbog fekalija koje su nadjene u njoj!!! Nemojte zavaravati narod. Bruka i sramota !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.