Novi Bečej: Kazna društveno koristan rad

Opština Novi Bečej potpisala je Protokol o saradnji sa Osnovnim sudom u Bečeju i Prekršajnim sudom u Zrenjaninu, koji reguliše oblast primene alternativnih krivičnih sankcija.
Opština Novi Bečej potpisala je Protokol o saradnji sa Osnovnim sudom u Bečeju i Prekršajnim sudom u Zrenjaninu, koji reguliše oblast primene alternativnih krivičnih sankcija.

Potpisivanjem ovog protokola, lokalna samouprava Novog Bečeja obavezala se da, kao osnivač javnih preduzeća, preduzme sve neophodne zakonske mere kako bi se u kratkom roku stvorili svi potrebni uslovi za sprovođenje sudskih odluka koje predviđaju primenu rada u javnom interesu.

Prema novom zakonu o izvršenju kazne sprovode se novi načini izvršenja, a akcenat je stavljen na odsluženje kazne kroz rad u javnom interesu.

- Za lakše prekršaje, gde je određena manja novčana kazna i manji broj dana zatvora, radiće se na tome da se preko poverenika, preko Kancelarije, sklope ugovori sa javnim preduzećima i da se na taj način ljudima omogući da za ona dela koja nemaju veliku težinu i nisu u toj meri društveno opasna, može da se sprovede jedan humaniji način izvršenja, ukoliko osuđeni nema mogućnosti da plati novčanu kaznu - objasnila je Mirjana Istrat, predsednica Prekršajnog suda u Zrenjaninu.

Svi potpisnici se slažu da je izuzetno bitna činjenica, za primenu ovog sistema izvršenja krivičnih sankcija, to što je u Zrenjaninu formirana Kancelarija za izvršenje alternativnih krivičnih sankcija.

Nakon izricanja pravosnažnih presuda od strane Osnovnog i Prekršajnog suda, zainteresovana javna preduzeća i mesne zajednice će dobiti priliku da im se određena osuđena lica ustupe za pomoćni rad.

  • 04.07.2014 07:41
    Ne kradi, jer država ne trpi konkurenciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina