Melenci: Rusanda proglašena za park prirode

Područje zaslanjenog jezera Rusanda i njegova neposredna okolina proglašeno je za Park prirode, zaštićeno područje druge kategorije od velikog regionalnog značaja.
Područje zaslanjenog jezera Rusanda i njegova neposredna okolina proglašeno je za Park prirode, zaštićeno područje druge kategorije od velikog regionalnog značaja.

Novi park prirode, o čijem ustanovljavanju je odluku donela Pokrajinska vlada, prostire se na 1.160 hektara na području opština Novi Bečej i Zrenjanin. Predstavlja najveće od samo nekoliko zaslanjenih jezera u Srbiji, deo je očuvanih i povezanih slatina i stepa u banatskom Potisju.

U zaštićenom području očuvana su staništa retkih i zaštićenim vrsta flore i faune. Rusanda je  bitna selidbena stanica i mesto gnežđenja ptica, pa je još od 2009. godine međunarodno značajno područje za ptice u Evropi. Do sada je ovde zabeleženo oko 220 vrsta ptica, od kojih je oko 85 vrsta gnezdarica.

Jedino aktivno banjsko lečilište u Banatu smešteno je na obali ovog jezera još od 1867. godine i čuva tradiciju zasnovanu na korišćenju lekovitih svojstava mineralnog peloida-blata. Banjski kompleks uklopljen je u park, koji je jedina šumolika površina u srednjem Banatu.

  • s

    04.07.2014 09:20
    s
    Samo neka neko ne pomisli da ide u Banju ..užaš, stahota , nebriga o pacijetima , ....stašno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina