Zrenjanin: Ko se igra sa Jugoremedijom?

Skrivanjem vrednosti kapitala fabrike, opet se oko "Jugoremedije" sprovode političke igre koje očigledno neće biti ni u korist države, ni grada Zrenjanina, a ponajmanje poverilaca i akcionara.
Skrivanjem vrednosti kapitala fabrike, opet se oko "Jugoremedije" sprovode političke igre koje očigledno neće biti ni u korist države, ni grada Zrenjanina, a ponajmanje poverilaca i akcionara.

- Radi se u korist pojedinca koji je blizak trenutnoj vlasti koja mu omogućava ovakve zakulisne radnje - izjavio je predsednik skupštine poverilaca zrenjaninske farmaceutske kompanije u stečaju, Branislav Markuš. On, međutim, nije želeo da iznese ime aktera zakulisne radnje zbog koga stečaj teče u nenormalnom pravcu, a dovešće do toga, tvrdi, da "Jugoremedija" zaraste u korov kao i većina fabrika u Zrenjaninu.

Nova procena vrednosti fabrike lekova još u februaru poverena je Gradskom zavodu za veštačenja iz Beograda. Ova cifra je značajna, jer, ako se utvrdi da je vrednost veća od dugova (u šta čvrsto veruju poverioci i akcionari), usledilo bi donošenje plana reorganizacije. Tada bi se zadovoljile potrebe poverilaca, a akcionari ostali vlasnici svojih akcija. Za razliku od pređašnje situacije, kada je stečaj otvoren decembra 2012. i kada se tvrdilo da su dugovi za četiri miliona evra veći od kapitala "Jugoremedije".

- U Zavodu nisu ispoštovali rok od 40 dana dobijen od suda za izradu nove procene. Tražili su dodatne termine i sud je još dva puta produžio rok na 120 dana. Ali, procene još nema i trenutno je na snazi neodrživo stanje - ističe Markuš, iznoseći sumnju da ćutanje veštaka Zavoda vodi ka tome da akcionari nestanu kao subjekt u stečaju. Osim nervoze poverilaca i akcionara, u velikoj neizvesnosti je i zakupac fabrike u stečaju Milan Selaković iz Novog Sada i njegova firma "Union medik". On je 31. maja obustavio proizvodnju, nakon što ju je uspešno obnovio. Stotinak radnika uputio je na prinudni odmor. Selaković je takođe insistirao na novoj proceni kapitala i zainteresovan je da nastavi proizvodnju.

- Zbog birokratske neodgovornosti, gubi i država jer ne zna da li će ostati akcionar u fabrici - ističe Markuš, a iz "Union medika" poručuju da su spremni da podnesu plan reorganizacije, ali zakočilo ih je ćutanje finansijskih veštaka iz Beograda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".