Kula: "Begejac" godinama smrdi

Stanovnici Kule godinama imaju problem sa neprijatnim mirisima koji dolaze iz gradskog kanala, poznatijeg kao Begejac ili Smrdljivi kanal, a smrad je u poslednje vreme postao nesnosan.
Stanovnici Kule godinama imaju problem sa neprijatnim mirisima koji dolaze iz gradskog kanala, poznatijeg kao Begejac ili Smrdljivi kanal, a smrad je u poslednje vreme postao nesnosan.

Kako upozorava organizacija Vojvođanska zelena inicijativa, niko nadležan nije se pozabavio rešavanjem ovog problema već sedam godina, iako su upućeni zahtevi svima, od opštinske vlasti do Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja. Jedino što su dobili je, kako kažu, bacanje lopte iz jednog terena u drugi.

"Ovaj problem traje već godinama, ja sam se obraćala svima, i za to imam dokumentaciju. Iz Ministarstva zaštite životne sredine odgovorili su da je, prema odredbama Zakona za rešavanje komunalnih problema, nadležna Opštinska komunalna inspekcija. Iz Pokrajinskog sekretarijata su odgovorili da je nadležan vodoprivredni inspektor. Jedino me nisu udostojili odgovora predsednik opštine, predsednik SO i sekretar mesne zajednica, od njih nisam dobila nikakav odgovor", kaže aktivistkinja iz Kule Dušanka Perović.

Iz "Voda Vojvodine" poručuju da je kanal u njihovoj nadležnosti, ali voda nije, stoga je nemoguće išta preduzeti dok se voda ne prečisti. To bi moglo biti rešeno izgradnjom prečišćivača otpadnih voda u Vrbasu, ali moraju biti uključeni i Vlada i lokalna samouprava, kako tvrde iz "Voda Vojvodine". Zagađena voda potiče iz šećerane iz Crvenke, a toliko je opasna da "isparavanjem peče oči", tvrde meštani Kule.

"Živim pored ispusta, gde se Begejac razblažuje vodom iz kanala, smeće naiđe i tu se vrti u krug, neće da prolazi dalje. Posle podne to smrdi toliko da ne može da se sedi napolju, a ni u kući. Ovaj ispust još više smeta, jer se voda vrti u krug i smeće ostaje tu", kaže meštanin Mirko Pavlović. Veliki deo stanovništva nije još uvek prikačen na kanalizacionu mrežu, te otpad ispuštaju u Begejac.

Među otpadom nalaze se i fekalije, baštenski otpad, uginule životinje, odeća i obuća, a prema navodima Vojvođanske zelene inicijative, čak i jedna predškolska ustanova u Kuli ispušta otpadne vode u kanal.

"Očekujemo da ove godine krenu radovi, da sve divlje priključke priključimo na kanalizacionu mrežu. Drugi korak je izgradnja potisnog kanalizacionog voda Crvenka – Kula. Sve dok ne bude izgrađen ovaj potisni vod, mi ćemo imati problem. Ukoliko dobijemo sve neophodne saglasnosti i dođemo do povoljnog izvođača, realno je rešenje problema očekivati krajem 2015. godine", tvrdi zamenik predsednika opštine Kula Velibor Milojičić.

Trenutno se u Vrbasu sredstvima Evropske unije gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, projekat vredan 15 miliona evra. Ovo postrojenje služilo bi za skladištenje i obradu otpadnih voda iz Crvenke i Kule, po završetku izgradnje. Doduše, ekonomisti su skeptični i smatraju da će ovo postrojenje imati ogromne troškove.

"Ono što nas brine je predimenzioniranost ovog postrojenja. Ono će verovatno raditi sa niskim kapacitetom. Kao ekonomista, procenjujem da će cena komunalne usluge biti viša nego što bi trebalo. Koliko viša, ne možemo proceniti, jer se još niko nije bavio tim problemom", kaže stručnjak Ratko Đurđevac.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina