Ugrožena prava LGBT populacije

Pokrajinski ombudsman saopštio je da se LGBT populacija svrstava u najranjivije društvene grupe i da se svakodnevno suočava s marginalizacijom, diskriminacijom, govorom mržnje, šikaniranjem, pretnjama i homofobičnim nasiljem koje se povećava s povećanjem njihove vidljivosti.

Pokrajinski ombudsman saopštio je da se LGBT populacija svrstava u najranjivije društvene grupe i da se svakodnevno suočava s marginalizacijom, diskriminacijom, govorom mržnje, šikaniranjem, pretnjama i homofobičnim nasiljem koje se povećava s povećanjem njihove vidljivosti.

Zaštitnik građana kaže i da se slučajevi diskriminacije, govora mržnje i nasilja prema LGBT osobama uglavnom ne procesuiraju na odgovarajući način.

- Policija, tužilaštvo i sudovi pokazuju izrazitu sporost i neefikasnost u radu na slučajevima nasilja prema LGBT osobama koje su često izložene diskriminaciji i uznemiravanju na radnom mestu, gde poslodavci ne preduzimaju mere radi njihove zaštite i sprečavanja diskriminacije, a specifičnost položaja LGBT populacije ogleda se i u činjenici da je to jedina društvena grupa kojoj se osporava pravo na javno okupljanje uprkos ustavne garancije slobode okupljanja - stoji u saopštenju ombudsmana.

Srbija je, podseća vojvođanski zaštitnik građana, prihvatanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima prihvatila i obaveze ne samo donošenja zakona koji zabranjuju diskriminaciju, nego i primene usvojenih propisa.

- Iako ne precizira seksualnu orijentaciju kao jedno od ličnih svojstava na osnovu kojih se zabranjuje diskriminacija, Ustav Srbije članom 21 ističe da su pred Ustavom i Zakonom svi jednaki, te da svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu bez diskriminacije. To je polazište za širok zakonski okvir zabrane diskriminacije pripadnika/pripadnica LGBT populacije.

Jedan od zakona koji reguliše ovo pitanje je Zakon o zabrani diskriminacije, koji svrstava seksualnu orijentaciju i rodni identitet u lična svojstva na osnovu kojih je neopravdano pravljenje razlike ili nejednako postupanje. Član 21 Zakona govori o diskriminaciji na osnovu seksualne orijentacije, gde ističe da je seksualna orijentacija privatna stvar i da niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o istoj, kao i da svako ima pravo da se izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji, te da je diskriminatorno postupanje zbog takvog izjašnjavanja zabranjeno, dok su članom 56 predviđene i kazne za takvo postupanje.

Krivični zakonik u delu Posebna okolnost za odmeravanje kazne za krivično delo učinjeno iz mržnje (član 54) navodi: "Ako je krivično delo učinjeno iz mržnje zbog pripadnosti rasi i veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta drugog lica, tu okolnost sud će ceniti kao otežavajuću, osim ako ona nije propisana kao obeležje krivičnog dela" - navodi ombudsman.

U saopštenju se podseća da još četiri zakona imaju odredbe kojima se zabranjuje diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije: Zakon o radu, Zakon o radiodifuziji, Zakon o javnom informisanju, Zakon o visokom obrazovanju, ali i Pokrajinska skupštinska odluka o ravnopravnosti polova.

  • 09.07.2014 18:17
    iskuliraj
    @dosta vise

    a da odes malo do stranda i iskuliras?? jel moguce da si potrosio nekoliko min svog zivota da bi umanjio ili otvorio oci nekome za necija prava??
    ljydi su ugrozeni i imaju puno pravo da smaraju sve zive dok ne ostvare ta ista prava, razumes?? i to nisu tamo neki ljudi, to je tvoj komsija, drugarica, kum kog si vencao za njegovu zenu, a uvece ide po nekim budzacima i vara tu istu zenu sa nekim "str8" tipom zeljan avanture. E, da ne bi bilo vise lazi u ovom drustvu, zato se bore, a ne da bi tebi sigurno prkosili. A i zasto bi? Nebitan si, svij hejt usmeri u nesto pozitivno.
  • Scotch Bonnet

    09.07.2014 17:44
    @Dosta 2
    Koji im je TAČAN razlog za paradu? Razlika u seksualnom identitetu!? Mogu slobodno da je iskažu! Imaju i svoje klubove, za koje svi znamo gde su, gde mi ne možemo pristupiti bez specijalne pozivnice! Ko onda tu ima više slobode?
    Bio sam u nekoliko gay klubova i nikad mi nije bila potrebna "specijalna" ulaznica. Drugo je to sto se gay populacija krije pa se za mnoge zurke ne zna. Razlog je naravno: ....ne zali se gay populacija na nista osim patriJoCkog batinjanja i generalne diskriminacije od strane raznih institucija koje otvoreno zagovaraju mrznju

    Ako idemo po principu većine, makar i te "ugrožene" populacije, sami kažu da ih ima 100 puta više, tj. da oni predstavljaju samo jedan bedni % te populacije! Ili ih 99% greši jer neće paradu, ili oni hoće nešto što nije baš normalno!
    Sta je po tebi "normalno" U ovoj nazovi drzavi cak su i invalidi diskriminisani a kamo li gay populacija. Objasnjeno iznad.

    Da se razumemo, NIKO meni ne smeta. Ne razdvajam ljude ni po seksualnoj orijentaciji, ni po rasi, religiji ili polu! Čovek je uvek čovek, ma kakve njegove sklonosti bile. Nečovek je sve ono suprotno, bez obzira na sklonosti.
    Imam dobrih drugara iz gay populacije, imam i drugara Roma, Mađara, Slovaka... Zaista nemam druge boje kože, osim čuvenog Rubena, samo jer ih ne poznajem. Ljudi mi nikad nisu smetali, i nisam naviknut da mrzim, bilo koga!
    Hmmm ... ne bi ti pisao ovo sto pises da je to tacno. Veruj mi ne bi. Znaci malko lagimo.

    Samo ne mogu da podnesem one kojima je PROFESIJA političar i gay aktivista! PROFESIJA! Mogu tu da spadnu i ovi "zaštitnici ljudskih prava", što se jave ISKLJUČIVO kad su ugrožena prava manjina.
    Hahahaha .... znaci gay aktivisti ne mogu ali zastitnici ljudskih prava mogu. Znaci po tebi gay populacije ne spada medju ljude. Lepo. Vazno je da smo lagili malko o gay prijateljima.

    More marš! Bez diskriminacije i punim pravom!
    Reprezentativni primer primitivno ogranicenog razmisljanja.
  • Scotch Bonnet

    09.07.2014 17:44
    @Dosta 1
    "Koliko ja vidim svi zakoni poštuju zabranu diskriminacije"
    Ne vidis dobro ili konstanto zmuris. Ovo je Srbija, nazovi drzava gde je ozbiljno poremecen svaki vid drustvenih vrednosti

    Na šta se KONKRETNO oni žale?
    Ti se stvarno pitas? Pa ne zali se gay populacija na nista osim patriJoCkog batinjanja i generalne diskriminacije od strane raznih institucija koje otvoreno zagovaraju mrznju. SPC i SANU za pocetak.

    Gde su im to TAČNO ugrožena prava?
    Delimicno odgovoreno u tekstu iznad.

    Ako misle na parade i mitinge, pa ni meni ne daju 10 godina da mitingujem protiv lopovskih vlasti, pod tim nazivom. Skupio bih 100 puta više građana nego oni, ali opet ne daju. To je pravo države, makar i ovako jadne kao naša! Onda sam i ja diskriminisan, iako pripadam većini! Nije ovo slučajno poređenje, uopšte!
    Znaci u samom startu nisi ukapirao sta je Gay Parade i sta ona znaci ali vazno je da si se nasao pametan da komentarises.

    Apsolutno poštujem NORMALNE ljude SVIH mogućih populacija, gay/straight, white/coloured, rich/poor, healthy/sick, male/female, beleiver/atheist... Eto, a ja sam Srbin, pravoslavac i vernik.
    Lepo. Ako je sve navedeno tacno onda budi primer drugima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina