Bačka Palanka: I dalje nedovršeni solidarni stanovi

Pre jedne decenije, u širem centru Bačke Palanke započeta je izgradnja stambene zgrade sa oko 30-tak solidarnih stanova, a do danas nije završena.
Pre jedne decenije, u širem centru Bačke Palanke započeta je izgradnja stambene zgrade sa oko 30-tak solidarnih stanova, a do danas nije završena.

Stanove je gradila firma DOO "Zečević" polovinu sredstava obezbeđivao je opštinski Fond za solidarnu stambenu izgradnju, a drugu polovinu preduzeća, odnosno zainteresovani pojedinci i radnici koji su na taj način rešavali svoj stambeni problem. Kupci su se radovali, ali su brzo izbili problemi. Izvođač radova, koji je nekako postao i investitor, ušao je u sudski spor sa Fondom, gradnja je stala, firma "Zečević" je otišla u stečaj i uputila zahteve za visokim novčanim iznosima od Opštine. Za to vreme, stanovi stoje nedovršeni.

Prošle godine su čak i članovi Opštinskog sindikata digli ruke od članstva u Fondu i svoja mesta ustupili predstavnicima stanara, koji sada rukovode Upravnim i Nadzornim odborom. Na nedavnoj sednici lokalnog parlamenta usvojen je i izveštaj o radu Fonda, u kome je izneto mnogo teških reči na konto svih dosadašnjih čelnih ljudi opštine u poslednjoj deceniji. Predsednik Nadzornog odbora Đorđe Kozić jedan od oštećenih koji je istakao da su stanari materijalno uništeni, jer su se zadužili kod banaka, a većina živi i dalje u podstanarskim stanovima, kao podstanari.

Oni su bili i šikanirani, jer niko od nadležnih sa njima nije hteo da razgovara i da reši problem, sve dok pred zgradu opštine nisu doveli brojne novinarske ekipe. Doduše, obećanja je bilo poput onoga da će se nekoliko stanova solidarnosti koji pripadaju opštini prodati i tako sa oko 25 miliona dinara završiti zgrada, a potom je sve ponovo stalo. Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su izveštaj o radu Fonda za solidarnu stambenu izgradnju i time dali moralnu podršku oštećenim vlasnicima stanova koji su svoje obaveze izmirili, ali su i dalje bez krova nad glavom. Stigla su i nova obećanja, ali posle decenije čekanja skoro niko od oštećenih u njih ne veruje.

- Imamo pravo da sumnjamo da je ovde reč i o kriminalu, pa smo spremni da se obratimo nadležnim državnim organima. Nas više ne interesuje ko je kriv, a ko je prav, tražimo da se reši naš problem jer su nam porodice dovedene do biološke ugroženosti - rekao je Đorđe Kozić.

Oštećeni Steva Nježić jedan je od onih koji su podneli krivične prijave i privatnu tužbu za naknadu štete.

- Smatram da se radi o velikoj prevari. Fond za izgradnju stanova solidarnosti, kao investitor izgradnje stanova solidarnosti, raznim mahinacijama namerno gubi status investitora, a investitor postaje privatna firma. Novac je ulagan iz budžeta Fonda, a drugu polovinu smo platili mi - tvrdi Nježić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".