Subotica: Samo jedan akreditovani privatni fakultet

Samo jedan fakultet, mimo fakulteta i visokih škola čiji je osnivač država, ima akreditovano odeljenje u Subotici.
Samo jedan fakultet, mimo fakulteta i visokih škola čiji je osnivač država, ima akreditovano odeljenje u Subotici.

Provera na sajtu Ministarstva obrazovanja i na sajtu Komisije za akreditacije potvrdila je ranije iznetu informaciju da u Subotici postoji samo jedno odeljenje fakulteta čije sedište nije u Subotici, sa akreditacijom. To je Fakultet za privredu i pravosuđe iz Novog Sada. Pokušali smo što u odeljenjima, što u sedištima fakulteta koji nemaju akreditaciju za subotička odeljenja, a i ove godine vrše upis studenata za studiranje u Subotici, da dođemo do podataka na osnovu čega to rade. Deo fakulteta, što u sedištima, što u odeljenjima u Subotici, nismo uspeli da dobijemo na brojeve telefona koji se nalaze na zvaničnom sajtu tih fakulteta ili na flajerima za upis u narednu školsku godinu. Niko se jednostavno nije javio na desetine poziva. Od onih koji su se javili na brojeve, saznali smo da nisu ovlašćeni da daju izjave za medije, a one koji to jesu nismo uspeli da dobijemo.

Kada smo kao zainteresovani za upis probali da proverimo da li imaju akreditaciju, dobili smo odgovore da je tačno da oni nisu akreditovali odeljenja u Subotici jer za tim nema potrebe jer su njihovi matični fakulteti akreditovali fakultete sa odeljenjima kao integrisane ustanove. Pojasnili su nam da fakultet može da akredituje integrisanu ustanovu sa svim odeljenjima koje ima, ili da se akredituje svako odeljenje posebno, ali da je to nepotrebno raditi. Pozvali smo Komisiju za akreditaciju i od pravne službe dobili tumačenje, da Zakon ne predviđa i ne priznaje akreditaciju integrisano i da svaki fakultet mora da ispunjava određene uslove, prostorne, kadrovske, opremu i drugo. Kada ih ispuni, za to dobija akreditaciju, za sedište. Ako hoće da radi van sedišta, svaki takav prostor, bilo gde, pa i u istom gradu, van adrese sedišta, mora da prođe istu proveru, i da bude posebno akreditovan. Samo tako može dobiti akreditaciju i legalno raditi u tom prostoru.

Nema akreditacije fakulteta sa odeljenjima, samo pojedinačne akreditacije fakulteta u sedištu i posebne, pojedinačne akreditacije svakog odeljenja. Dakle, sva odeljenja koja vam ne pokažu akreditaciju, a neće je pokazati jer je namaju, rade protivno važećoj zakonskoj regulativi. Sva obrazloženja koja će vam dati ne odgovaraju istini. Tri takva odeljenja vrše upis studenata za narednu školsku godinu. Ima primera, kakav je Univerzitet Singidunum, koji za ovu školsku godinu ne upisuje studente, a studente iz prethodnih godina uputio je da nastave studiranje u najbližem akreditovanom odeljenju u Novom Sadu.

Ranijih godina je država tolerisala, dozvoljavala rad onih koji su bili u postupku akreditacije, prijavljena ili registrovana drugačije, odeljenja, centara, slušno-konsultativnih, stručno-konsultativnih i pod brojnim drugim nazivima, ali je izgleda rešila da od ove jeseni stavi tačku na to. U toku su brojni sudski sporovi sa brojnim fakultetima koji su u Subotici imali slična odeljenja, u vezi sa važenjem diploma, nemogućnošću okončanja studiranja i slično.

  • Carić

    12.07.2014 11:00
    Para buši gde...
    Jedini akreditovani privatni fakultet u Subotici je onaj koji je "proizveo" preko 200 doktora nauka?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".