Pančevo: Novo postrojenje za prečišćavanje vode

U NIS "Rafineriji nafte Pančevo" u junu je počelo da radi još jedno postrojenje. Reč je postrojenju za poliranje kondenzata, koje iz vodene pare i vode uklanja nečistoće.
U NIS "Rafineriji nafte Pančevo" u junu je počelo da radi još jedno postrojenje. Reč je postrojenju za poliranje kondenzata, koje iz vodene pare i vode uklanja nečistoće.

Tako prečišćena vodena para ponovo se koristi u proizvodnji, čime se produžava vek opreme, ali se i smanjuje utrošak hemikalija. Vrednost ove investicije je oko 12 i po miliona evra.

- Ideja i cilj ovog projekta je bio da se kondenzat koji se prikuplja ponovo prečisti, da se uklone uljne materije, koje se u procesu prikupe sa povratnim kondenzatom, da prečišćen kondenzat može ponovo da se koristi kao demineralizovana voda -  rekao je rukovodilac projekta Branko Živanović. Još 2004. godine pojavila se ideja za izgradnju ovog postrojenja, kaže Živanović, jer je bilo jasno da je ono neophodno za rad novih pogona. Izgradnja je počela pre dve i po godine. Tehnologija za prečišćavanje kondenzata je nemačka, a sve radove su, uz Rafineriju, izvele domaće firme.

Ovakvo postrojenje na dug vremenski period donosi uštede, čuva procesnu opremu i postrojenje a nečistoće koje sa sobom povlači kondenzat dugoročno nanose štetu procesnoj opremi. Ovo postrojenje, kaže Živanović, služi da se uklone nečistoće i da se vek procesnih postrojenja održi i produži.

- Postrojenje je potpuno automatizovano. Neophodnost uticaja operatera je svedena na minimum. Mi smo tu da kontrolišemo, ali, u principu, sve samo radi. Kondenzati koji se vraćaju iz procesnih postrojenja mogu da budu zagađeni solima i zauljenim materijama, a ovo postrojenje otklanja nečistoće. Kada prođe kroz ovo, sav kondenzat možemo da iskoristimo, nema više prosipanja, a samim tim produkcija sveže demineralizovane vode je snižena, utrošak hemikalija smanjen i to je ono što je dobro - kaže upravnica postrojenja Ivona Blagojević.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.