Ombudsman: Populacionoj politici treba pristupati strateški

Najnovije istraživanje Pokrajinskog zaštitnika građana o lokalnim populacionim politikama pokazalo je da jedinice lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine ovom pitanju ne pristupaju strateški, uprkos tome što im propisi daju velika ovlašćenja u ovoj oblasti.
Najnovije istraživanje Pokrajinskog zaštitnika građana o lokalnim populacionim politikama pokazalo je da jedinice lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine ovom pitanju ne pristupaju strateški, uprkos tome što im propisi daju velika ovlašćenja u ovoj oblasti.

Podaci iz istraživanja ukazuju na to da 26 od ukupno 45 vojvođanskih lokalnih samouprava ima usvojenu lokalnu strategiju socijalne zaštite, dok njih 13 nije usvojilo niti ovaj, niti neke druge strateške dokumente u kojima se reguliše i oblast socijalne zaštite.

Tek 24 odsto lokalnih samouprava obezbeđuje novčanu pomoć nezaposlenim roditeljima, dok nešto više od polovine obezbeđuje roditeljski dodatak za prvo dete. Svako rođeno dete novčanu pomoć dobija u 11 lokalnih samouprava, a u njih 28 deca trećeg, odnosno četvrtog reda rođenja mogu besplatno da pohađaju predškolske ustanove. Oko trećina lokalnih samouprava deci pruža pomoć u vidu udžbenika i novčanih nagrada za đake generacije, a tek 13 odsto njih daje stipendije i pomoć darovitim učenicima.

Imajući u vidu ove podatke, Pokrajinski ombudsman smatra da je tako važnom pitanju kao što je lokalna populaciona politika potrebno pristupiti strateški. Međutim, jedinice lokalne samouprave još uvek češće postupaju stihijski. Na to ukazuje i podatak da je samo u njih deset osnovano telo (komisija, savet) odgovorno za sprovođenje populacione politike, a da samo dve jedinice lokalne samouprave imaju osnovan fond za ovu namenu.

Lokalnim samoupravama je, upućena preporuka da analiziraju demografsku sliku lokalne sredine i identifikuju resurse i uspostave institucionalni okvir za sprovođenje lokalne populacione politike. "Potrebno je definisati lokalne mere populacione politike imajući u vidu i njenu rodnu dimenziju, kao i obezbediti sredstva za sprovođenje ovih mera. Veću pažnju potrebno je posvetiti obezbeđivanju edukativne i savetodavne podrške roditeljima, deci i mladima, kao i efikasnijoj saradnji i umrežavanju institucija i organizacija koje se bave pitanjima lokalne populacione politike i srodnim oblastima (socijalna i zdravstvena zaštita, obrazovanje, kultura, sport, mediji, rodna ranvopravnost i slično)", stoji u saopštenju ombudsmana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".