Zrenjanin: Privremeno zatvorena Specijalna bolnica

Odeljenje zrenjaninske Specijalne bolnice za plućne bolesti "Dr Vasa Savić" u Jaši Tomiću u opštini Sečanj, privremeno je zatvoreno i ne prima bolesnike.
Odeljenje zrenjaninske Specijalne bolnice za plućne bolesti "Dr Vasa Savić" u Jaši Tomiću u opštini Sečanj, privremeno je zatvoreno i ne prima bolesnike.

Direktorka ove zdravstvene ustanove dr Svetlana Jovanović pojasnila je da je do toga došlo zbog nemogućnosti realizacije prošlogodišnjeg kadrovskog plana, a u trenutku dok ovogodišnji još nije stigao, pa su pojedini zaposleni u ovom odeljenju, radi ispomoći, prebačeni u Bolnicu u Zrenjaninu, gde je neophodno pružiti adekvatnu uslugu pacijentima.

-Usled odlaska zaposlenih u penziju i nemogućnosti upošljavanja novih radnika, organizacija rada u Plućnoj bolnici bila je ozbiljno ugrožena. Ova privremena mera usledila je, takođe, u sezoni godišnjih odmora i kada je kapacitet popunjenosti bolničkog odeljenja u Jaši Tomiću bio minimalan - objasnila je dr Jovanović i dodala da se čeka kadrovski plan kada će moći jasnije da se sagleda situacija i organizacija, s obzirom na to da će se s dolaskom jesenjih i zimskih dana ponovo ukazati potreba za zbrinjavanjem pacijenata sa plućnim bolestima u tamošnjem bolničkom odeljenju.

Problem sa bolnicom u Jaši Tomiću postoji više od dve decenije i za to vreme smenjivale su se mnoge rukovodeće strukture u politici i zdravstvu, ali niko nije pronašao rešenje za normalno funkcionisanje ustanove.

- Smatram da kapacitet popunjenosti bolničkog odeljenja nije adekvatan. Uz to, kompleks ima pet paviljona, a od toga su samo dva osposobljena za prijem bolesnika. Takođe, nedovoljan je broj medicinskog i nemedicinskog kadra, pa je tako bolesnicima na raspolaganju 24 sata samo jedan lekar, dok je drugi na specijalizaciji. Odeljenje ne poseduje ni laboratoriju, niti radiografiju, te se pacijenti jednom nedeljno transportuju u matičnu kuću – navodi sagovornik lista "Dnevnik" i napominje da to predstavlja veliki finansijski teret, jer vozač iz Zrenjanina vozi 50 kilometara do Jaše Tomića, preuzima bolesnike, dovozi ih u Plućnu bolnicu, gde bivaju pregledani, a zatim ih vraća u Jašu, dok on ponovo prevaljuje put do Zrenjanina.

Po mišljenju direktorke Plućne bolnice, bolnički paviljon u sečanjskoj opštini imao bi perspektivu kada bi se angažovala šira društvena zajednica i kada bi postojala jasna vizija šta bi veliki kompleks mogao biti ubuduće – da li gerijatrijska ustanova, Centar za zbrinjavanje socijalno ugroženih kategorija ili nešto slično.

- Ranije je postojala vizija da bolnica u Jaši Tomiću bude ustanova za palijativno zbrinjavanje bolesnika u terminalnoj fazi karcinoma, ali se odustalo od nje, prevashodno zbog toga što su se pacijenti u anketi izjasnili da nisu voljni da odlaze daleko od svojih porodica, koje ih zbog udaljenosti ne bi mogle često obilaziti – zaključila je Jovanović.

  • ZoranNS

    15.07.2014 21:11
    Ovako nije bilo ni posle rata 1941. godine
    Ovako nije bilo ni posle rata 1941. godine, a stvari idu smo nagore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".