Pančevo: Buka iz kafića i splavova uznemirava građane

Buka iz ugostiteljskih objekata i zloupotreba Odluke o radnom vremenu problemi su sa kojima se suočavaju stanovnici koji žive u blizini splavova i kafića, ali i gradska vlast.
Buka iz ugostiteljskih objekata i zloupotreba Odluke o radnom vremenu problemi su sa kojima se suočavaju stanovnici koji žive u blizini splavova i kafića, ali i gradska vlast.

Buku mogu da mere samo agencije sa licencom. A sa druge strane, sve češće su zloupotrebe Odluke o radnom vremenu, pošto vlasnici ugostiteljskih objekata, uz prijavu i 4.000 dinara, odjednom postaju noćni klubovi koji rade i do četiri sata ujutru. Zbog toga u gradskoj vlasti najavljuju izmenu Odluke o radnom vremenu.

Nisu građani jedini koji imaju problem sa bukom iz ugostiteljskih objekata. Vlasnik restorana "Šajka" Bojan Gerstner suočava se stalno sa preglasnom muzikom od kolega sa susednih splavova, a zbog toga gosti u "Šajci" ne mogu ni da čuju tamburaše koji im sivraju pred nosom, tvrdi Bojan Gerstner.

- To ne smeta meni lično, već mom poslovanju. Nisu svi splavovi aktivni, ali vikendom postaje neizdrživo. Moji gosti, da bi na miru večerali, moraju da uđu unutra zbog buke sa splavova - kazao je Bojan Gerstner, vlasnik "Šajke". Zakon propisuje da vlasnicima, ako prave preveliku buku, preti prekršajna prijava, novčana kazna i do milion dinara, kao i zabrana rada u trajanju od tri do šest meseci. Ali, takvih slučajeva nije bilo, između ostalog, zato što do Sekretarijata za zaštitu životne sredine nije stigla nijedna prijava za preglasnu muziku iz ugostiteljskih objekata. Žalbe su stizale samo na glasnoću koja dolazi iz privrednih objekata. Ali, ni u tim slučajevima Sekretarijat ne meri nivo buke, nego ovlašćena inistitucija.

- Naši sugrađani misle da imamo aparat za merenje, što nije slučaj. Zakon je definisao da to može da radi samo stručna kuća. Imamo situacija da građani prijave, izmeri se, ali oni tvrde da je pre merenja bilo daleko jače. Znači, jedna ekipa je u lokalu, a druga kod podnosioca prijave, uz to da na stanu ili kući budu zatvoreni i prozori i vrata - rekla je Biljana Đordan iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Do izjave iz Komunalne policije o tome koliko su se bavili bukom i da li su imali prijave, nsimo mogli da dođemo, te su nam posle zahteva po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja poslali izveštaje o radu od 2011. godine. Na pitanje da li su tražili da se splav "Rok ’N’ River", koji je gradski, premesti, odgovorili su odrično. Po saznanjima Televizije Pančevo, ipak je o tome bilo reči na sastanku kod gradonačelnika, jer ovaj splav treba da pređe u ruke Doma omladine, koji vikendom organizuje koncerte. Za sada premeštanja, koliko znamo, ipak neće biti. U svakom slučaju, splav "Rok ’N’ River" pokrenuo je prvi put obziljnu priču i o buci sa susednih privatnih splavova. - Nije dozvoljeno uznemiravati građane koji rade i žive u susedstvu. To podrazumeva organizaciju muzičkih manifestacija ili drugih sadržaja, koje se sprovode u objektima. Oni moraju voditi računa o buci.

Ono što inspektor i Komunalna policija mogu da urade jeste to da, ukoliko ima prijava, izađu na teren i nalože da se smanji nivo buke. Nivo buke se se uočava ličnim uvidom, odnosno na licu mesta - kazao je šef Gradske inspekcije Milovan Ćirović. Po izveštajima i iz Komunalne policije, nakon prijava, kontrolisano je uglavnom njihovo radno vreme. Ali, pred nadležne službe isprečio se još jedan problem.

Spas od buke građani često ne mogu da nađu čak ni posle ponoći ili jedan sat noću, iako bi do tada trebalo da rade ugostiteljski objekti. Vlasnici su se dosetili da iskoriste jedan član iz gradske Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, koji dozvoljava da običan kafić ili splav postane noćni klub, koji radi do četiri sata ujutru, ako prijave skup i plate 4.000 dinara. I tako stalno slave svadbe, rođendane, krštenja, a O tome svedoči i Komunalna inspekcija.

- Nije u našoj nadležnosti da to procenjujemo. To procenjuje Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj. Na osnovu njihovih procena, izdaju se i rešenja. Mi samo tražimo da li ima rešenja o produženom radnom vremenu, a ako imaju, mi to moramo poštovati - kazao je Ćirović.

  • pola viagre

    17.07.2014 07:49
    Baš me briga za Pančevo,ajd ako smete napišite nešto o NS za vreme exit-a

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.