NUNS i NDNV: Na delu ponižavanje novinara Radio Subotice

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštili su da oštro protestuju zbog odluke subotičke skupštine da produži mandat v.d. direktora Radio Subotice, Ljubiši Stepanoviću i pored javnog protesta novinara i novinarskih organizacija.
Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštili su da oštro protestuju zbog odluke subotičke skupštine da produži mandat v.d. direktora Radio Subotice, Ljubiši Stepanoviću i pored javnog protesta novinara i novinarskih organizacija.

Organizacije su upozoravale na način na koji je Stepanović vodio ovu kuću u prethodnom periodu, a koji je podrazumevao čitav niz nezakonitosti i nepravilnosti u radu.

- NUNS i NDNV upozoravaju javnost da se ponižavanje novinara u ovoj medijskoj kući, onih novinara koji su javno protestovali protiv Stepanovića, i dalje nastavlja nesmanjenim intenzitetom, sa očiglednim ciljem da se ovaj medij u potpunosti stavi u propagandnu službu partija na vlasti i marginalizuju ili uklone oni novinari koji ne pristaju da krše profesionalne novinarske standarde i budu puki izvršioci naredbi - navode ova udruženja.

Ona podsećaju da su predstavnici subotičke gradske vlasti ignorisali dosadašnje apele novinara i udruženja, između ostalog i otvoreno pismo upućeno gradonačelniku Subotice Jeneu Maglaiju.

- Oni očigledno veruju u svoju beskrajnu političku moć, pa stoga pozivamo subotičke i druge organizacije civilnog društva, kao i nezavisne intelektualce, da dignu glas zbog stanja u ovom javnom preduzeću, odnosno da ne posmatraju mirno kako moćnici cinično, naočigled javnosti, guše medijske slobode i profesionalna i radna prava novinara, ali i uništavaju ovu medijsku kuću - kažu iz udruženja.

Podsećaju da je Ljubiša Stepanović, kao kadar SPS-a, postavljen na mesto direktora, iako nikada nije bio direktor ili menadžer bilo kojeg medija. Na mesto predsednika Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća, kažu udruženja, protivzakonito i protivno statutu ove kuće izabran je takođe SPS-ovac Mirko Zinaić, penzionisani pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, a za glavnu i odgovornu urednicu programa na srpskom jeziku imenovana je osoba koja nema "niti dana radnog iskustva u elektronskim medijima".

NUNS i NDNV naglašavaju da pružaju punu podršku kolegama iz Subotice, a o svim događajima redovno obaveštavaju domaće i međunarodne organizacije i institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i medijskih sloboda.

  • 17.07.2014 12:43
    Nezavisni
    "...uklone oni novinari koji ne pristaju da krše profesionalne novinarske standarde i budu puki izvršioci naredbi"
    Pa šta ih briga? Drugi nezavisni mediji će se prosto utrkivati ko će da ih uzme! Jel tako?


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.