"Prodaja zemlje legalna, ali nije legitimna"

Predstavnici "Vojvođanskog kluba" i udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine poručuju da neće odustati od stopiranja prodaje vojvođanske zemlje Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te da je prodaja zemlje legalna, ali ne legitimna.
Predstavnici "Vojvođanskog kluba" i udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine poručuju da neće odustati od stopiranja prodaje vojvođanske zemlje Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te da je prodaja zemlje legalna, ali ne legitimna.

Predsednica "Vojvođanskog kluba" Branislava Kostić rekla je da su sporazumi koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić potpisao prošle godine, a u vezi sa saradnjom sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pogubni za vojvođanske poljoprivrednike, te da je prekršen Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

- Ovaj zakon, donet 2006. godine, jasno kaže da vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Srbiji ne može da bude strano pravno ili fizičko lice, kao i da cena zakupa u drugom krugu iznosi 70% cene zakupa u opštini. Strani klijenti su dobili zemljište po mnogo manjim cenama, čak i za 30% od domaće cene, što je direktno kršenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Osim toga, pravo prečeg zakupa imaju poljoprivrednici iz opštine u kojoj je zemljište, a mi to pravo nismo imali. Sada je ovaj korak premijera legalan, jer je podržan 2013. godine u Skupštini, ali on zapravo direktno krši zakon - kaže Kostićeva.

Ona dodaje da su potpisanim Sporazumom o uzajamnom podsticaju i zaštiti ulaganja, prema kojem se sarađuje sa UAE, strani ulagači izjednačeni po pravima sa domaćim kupcima, čime predstavljaju direktnu i nelojalnu konkurenciju domaćim poljoprivrednicima.

- Potvrđivanjem ovakvih sporazuma, Skupština Srbije je Aleksandru Vučiću omogućila da naoko legalno krši jedno od osnovnih načela Ustava Srbije: član 5, stav 3, koji glasi: 'Političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi', a to se trenutno dešava - poručila je Kostićeva. Sa ovim stavovima slažu se Udruženja zemljoradnika i malih akcionara u Vojvodini. Predsednik Udruženja malih akcionara AD "Bačke" iz Sivca Mališa Raičević rekao je da postoji 1744 ugovora, koji dokazuju da zemlja koju zemljoradnici poseduju nije državna, već zadružna, te je država ne može prodavati kako joj je volja.

On dodaje da AD "Bačka" ima rekordan dug od 16 miliona evra. Kada se prodaju hektari zemlje, ono što ostane će morati da servisira taj dug, tvrdi on. Sa njim se slaže i Dragomir Jankov iz Vojvođanskog kluba, koji kaže da je na delu suštinski nezakonita prodaja zemlje i davanje u zakup, bez tendera, javnog nadmetanja, te licima koja na to nemaju pravo.

- A sve to još i mimo očiju javnosti, čak ni ovaj najnoviji ugovor nije objavljen. Sve u svemu, mutna radnja. Ko će opštini Kula i pokrajini nadoknaditi gubitak zbog prodaje i izdavanje zemlje ispod tržišne cene? Najverovatnije niko - kaže Jankov, i ističe još veći problem, koji zahvata opštinu Kula. - Poljoprivrednicima iz Kule oduzima se mogućnost da uzimaju u zakup i da obrađuju 2.000 hektara oranica, kao do sada. Dve hiljade hektara su stotine i više radnih mesta, koja se ukidaju, a navodi o investicijama od strane arapskog partnera su samo priče iz 1001 noći. Prodaja zemlje je nenadoknadiv i nepopravljiv gubitak - kaže Jankov.

Podsetimo, poljoprivrednici i članovi Udruženja zemljoradnika iz Kule protestovali su 16. juna, a potom i 2. jula protiv davanja u zakup zemlje strancima bez javne licitacije i tražili da se oko 2.000 henktara zemlje vrati u program javnog nadmetanja. Kulski zemljoradnici su poručili da ne planiraju nikakve blokade ili slične vidove protesta, ali da će svim pravnim sredstvima pokušati da spreče postupak koji bi ih, tvrde, doveo do propasti, jer gotovo neće imati šta da obrađuju. Oni, kao i ostali zemljoradnici i predstavnici udruženja najavili su da će koristiti sva pravna sredstva da bi došli do pravde, a neće se libiti da idu na Međunarodni sud pravde u Strazbur. Slučaj se trenutno razmatra na Upravnom sudu u Beogradu. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Sasanski Becar

    17.07.2014 14:24
    Lako je bahatiti se i rasprodavati tudje. U svakom slucaju treba izaci na ulice jer ovo stvarno nema smisla. Jesmo li ljudi ili stika!?
  • Toma

    17.07.2014 12:05
    blokirajte puteve
    blokirajte sve, i minirajte mostove ka beogradu.
    Nije šteta, trpećemo, jer ako ove radikalske skakavce ne zaustavimo sve će nam obrstiti jer tih 2000Ha lako postanu 2mil Ha koliko u Vojvodini i ima.

    Sve su nam oteli što su mogli, sada su na zemlju prešli.

    Zaustavite skotove svim sredstvima, ako treba preorite i autoput.
  • ZoranNS

    17.07.2014 11:50
    Od sutra će biti sve drugačije
    Od sutra će biti sve drugačije, građani ne dopuštajte da se seljak uništi zbog trenutnih političkih interesa, nema fabrika koji rade, ako nestane poljoprivreda, biće jedna čudna kategorija živih bića u Vojvodini, radnici bez fabrika, poljoprivrednici bez zemlje, jel su zemlju zakupiki Arapi za 250 eu, a naši zakupljuju za 400-500 Eu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina