LSV: Izjave Pastora i Ilića ekstremistički ispadi

Liga socijaldemokrata Vojvodine osudila je izjave predsednika Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora i potpredsednika Demokratske stranke Srbije Borka Ilića da je "pravo čudo kako je opstala vojvođanska nacionalna zajednica, pošto za njih niko nije mario 70 godina".
Liga socijaldemokrata Vojvodine osudila je izjave predsednika Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora i potpredsednika Demokratske stranke Srbije Borka Ilića da je "pravo čudo kako je opstala vojvođanska nacionalna zajednica, pošto za njih niko nije mario 70 godina".

LSV poručuje da ovo nisu izjave desničara, već desničarskih ekstremista.

- Pastorova izjava da je 'pravo čudo da je mađarska zajednica opstala' jer 'niko 70 godina nije mario za Mađare u Južnim krajevima', opasna je ne samo zato što je neistinita, nego i zato što aktuelni predsednik pokrajinskog parlamenta i koalicioni partner u republičkoj vlasti Vojvodinu vidi kao Južni kraj. Sa druge strane, odgovor potpredsednika Demokratske stranke Srbije Borka Ilića da je 'zaista pravo čudo što su opstali' (misleći na vojvođanske Mađare), podsećanje na to što je ova država omogućila mađarskoj zajednici i ostali detalji su takođe opasni i pokazuju zašto je DSS zanemarljiv i na ivici cenzusa u Vojvodini. To još jednom dokazuje da oni ne razumeju Vojvodinu i ukazuje ko su intelektualne vođe i uzori onih koji pišu raznorazne spiskove srpskih 'neprijatelja' i 'izdajnika' - navodi LSV i poziva Pastora i Ilića da upute izvinjenje građanima Vojvodine, između ostalog zbog "činjenice da je jedan od njih dvojice zamenik gradonačelnika Novog Sada, a drugi predsednik Skupštine AP Vojvodine".

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da je "pravo čudo da je vojvođanska mađarska zajednica opstala, pošto se, analizirajući događaje iz proteklih 95 godina, može konstatovati da 70 godina niko nije mario za Mađare u Južnim krajevima i zajednica je bila ostavljena sama za sebe". Pastor je pre toga na najvećem forumu mađarske zajednice u Slovačkoj, u Martovcima, rekao da je iseljavanje Mađara iz Vojvodine ozbiljna pojava.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i predsednik novosadskog odbora te stranke Borko Ilić oglasio se povodom izjave Pastora, rekavši za nacionalnu zajednicu da je "zaista pravo čudo što je opstala u državi i među narodom koji joj je oprostio zaleđeni Dunav i Tisu, Šarvar i Nađkanjižu".

  • Ghost Buster

    17.07.2014 13:48
    Porediti Pastora i ovog DSS ovca je bas ljigavo. Sta tu nije tacno o cemu Pastor govori?
  • NN

    17.07.2014 13:19
    Vojvodina Војвођанима
    Posle dugo vremena da Liga izjavi nešto pametno.
  • Era budala

    17.07.2014 13:13
    Ovo je totalni hit. Da li se mozda zna da vodje madjarske zajednice u Vojvodini dele vojvodjanske Madjare, one u NS, i one severnije, Ovi drugi su vazniji, zato su i prebacili MAdjar so u Su, hoce i sve druge kulturne adrese tamo da prebace, tuga je samo kako obicni MAdjari misle da ih oni cuvaju, da im cuvaju nacionlani identiet tako sto im govore da se ne uklapaju i da ih niko ne sisa, sto nije tacno, pa nigde u eksjugoslovenskoj drzavi danas, cak ni u Evropi manjine nemaju takve privilegije, Ne znam da Srbi u Hrvatskoj i Madjarskoj na primer a o Nemackoj da i ne govorimo imaju svoju TV, svoje skole, svoje pozoriste, svoju TV... ako imaju to je na sat vremena svake druge nedelje... Prema tome... KAd je covek glupav lako mu je zamazati oci, bio Srbin, MAdjar, ili bilo ko drugi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina