Sivac: Vojvođanski Crnogorci bez prava na restituciju

Iz Sivca, sela u opštini Kula, upućena je žalba Ustavnom sudu Crne Gore zbog odbijenog zahteva za povraćaj imanja kolonistima iz Crne Gore, naseljenim posle Drugog svetskog rata u Vojvodini. Žalbu je podneo Milan Ristanović, koji potražuje očevu šumu u opštini Pljevlja.
Iz Sivca, sela u opštini Kula, upućena je žalba Ustavnom sudu Crne Gore zbog odbijenog zahteva za povraćaj imanja kolonistima iz Crne Gore, naseljenim posle Drugog svetskog rata u Vojvodini. Žalbu je podneo Milan Ristanović, koji potražuje očevu šumu u opštini Pljevlja.

Ristanović kaže da su sudovi u Crnoj Gori, od osnovnog u Pljevljima, preko višeg u Bijelom Polju, do ustavnog u Podgorici, odbacili njegove podneske kao "neuredne" i "nerazumljive".

- Povodom zahteva za povraćaj imovine obratio sam se i predsedniku Crne Gore, koji je uputio poruku tadašnjem predsedniku opštine Pljevlja Filipu Vukoviću da tu "sitnu stvar" okonča. Vuković je uzvratio tvrdnjom da "takozvani kolonisti, po zakonu, nemaju pravo na povraćaj imovine". Pošto u Crnoj Gori nikad nije izglasan nikakav zakon u kojem se pominju nekakvi "kolonisti", ispada da se u toj državi sudi po "zakonu Filipa od Pljevalja" - ističe Milan Ristanović.

On podseća da je Skupština Crne Gore izglasala Zakon o pravednoj restituciji, koji je i dva puta dopunjavan.

- U ovom zakonu nema podele i segregacije građana po "redovima", a termin "kolonisti" u njemu se nigde ne pominje. Sud nije poštovao ovo ustavno načelo, a osim "dokaza" o "neurednosti" moje žalbe, nikakve druge argumente ne navodi, jer oni i ne postoje. Sudsko rešenje bazira se na lokalnom i ličnom "zakonu" predsednika opštine Pljevlja, po kojem Crna Gora nije ništa drugo nego konfederacija opština - napominje Ristanović. Po završetku Drugog svetskog rata, od 1945. do 1947. godine u Sivac je doseljeno oko 800 porodica iz pljevaljskog i bjelopoljskog sreza u Crnoj Gori. Oni su dobili kuće uglavnom u Novom Sivcu, gde je bilo najviše podunavskih Nemaca, koji su se po okončanju antifašističkog rata iselili u Nemačku.

Od oko 5.500 Nemaca u Sivcu, ostalo je da živi oko trista, mahom starijih pripadnika ove nacije. Kolonističke porodice sa dva do pet članova dobile su osam katastarskih jutara i 500 kvadratnih hvati poljoprivrednog zemljišta. Za svakog člana domaćinstva sa više od pet članova dodeljivano je još dodatnih pola jutra zemlje, zaključno sa 12 jutara, što je bio maksimum za jednu porodicu. Ristanović kaže da su kolonističke porodice u Vojvodini dobile manje zemlje nego što su ostavile šuma u Crnoj Gori i da neće odustati od borbe za svoju očevinu.

- Sud u Crnoj Gori odbacio je moj zahtev za povraćaj imovine, iako je imao sve dokaze da donese rešenje u moju korist. Tvrdnja da su ispunjeni svi uslovi da se moja žalba odbije, duboko je neistinita i poslužila je crnogorskom sudu da sakrije pravo stanje stvari. Da li je odricanje prava kolonistima argument za ulazak Crne Gore u EU - pita Ristanović. On kaže da sud u Crnoj Gori, donošenjem paušalnog rešenja kojim je odbačena njegova žalba, sugeriše da je stranka nesposobna da sastavi ispravan podnesak.

- Sudu na čast to što mene, doktora sa Sorbone, proglašava nepismenom osobom, koja sastavlja "neuredne" i "nerazumljive" podneske - kivan je Ristanović, koji je odbranio doktorsku tezu iz istorije na čuvenom univerzitetu u Parizu.

  • Sivac

    19.07.2014 15:35
    Znam coveka
    totalni je ludak...
  • xy

    19.07.2014 14:24
    Evo još jednog sa neproverenom diplomom. Sudeći po rezonima iznetim u gornjrm opisu, možda na Sorboni nisu upoznati sa "pravnim principima" u Srbiji da Nemci nemaju pravo na povraćaj otetog u bivšoj Jugoslaviji a Crnogorci imaju pravo na restituciju nečega u Crnoj Gori što su se sami odrekli zarad kolonizacije na nemačka imanja u Vojvodini.
  • MilanNS

    19.07.2014 13:37
    Valjalo
    bi vratiti dobijeno pa uzeti dedovinu. Jer i ta njiva je necija dedovina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.