"Desničari su i Čanak i Pastor"

Politikolog Miroslav Samardžić izjavio je danas da će sukob lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Nenada Čanka i Ištvana Pastora kratko trajati jer se obe partije zalažu za "desničarske" koncepte.

Politikolog Miroslav Samardžić izjavio je danas da će sukob lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Nenada Čanka i Ištvana Pastora kratko trajati jer se obe partije zalažu za "desničarske" koncepte.

"Razlike među njima manje su od sličnosti. Odlučujući faktor u utvrđivanju teritorijalne ogranizacije vlasti u Srbiji je volja velikih sila, to jest EU i SAD, a oni podržavaju promenu Ustava Srbije i proširivanje autonomije Vojvodine. Zbog toga će ovaj sukob kratko trajati", rekao je Samardžić agenciji Beta.

LSV je optužio Pastora da koristi rečnik "desničarskih ekstremista", na šta je Pastor odgovorio da LSV želi da vojvođanskim Mađarima nametne šta i kako treba da misle.

"I Čanak, i Pastor, i njihove partije su desničarske, zato što zagovaraju bezalternativnost kapitalizma i institucionalna rešenja koja omogućavaju dominaciju kapitala nad stanovništvom. Ni Čanak, ni Pastor ne zalažu se za poštovanje prava radnika, već podržavaju vladajući neoliberalni koncept ekonomske politike", ocenio je Miroslav Samardžić. Prema njegovim rečima, Čankov koncept autonomija Vojvodine je liberalan, a Pastorov etnički, a oba su "desna".

"Po liberalnom konceptu, razaranje jakih nacionalnih država neophodno je kako bi nesmetano cirkulisali kapital i roba, preko državnih granica, ali ne i radna snaga. Decentralizacija je neophodna kako bi se omogućila demokratska participacija koja, navodno, u nacionalnim državama nije moguća. Stvarna namera (takvog koncepta) je da se rasformiraju sve državne strukture koje su u stanju da vrše konrolu kapitala. Da bi tržišta bila suverena, potrebno je uništiti suverenitet države", objasnio je Samardžić.

Ocenio je da su Pastor i SVM saglasni sa Čankom i LSV u pogledu obima autonomije Vojvodine, ali se razlikuje po zamisli organizacije vlasti i društva u pokrajini.

  • Stanko

    20.07.2014 19:43
    Čudna mi čuda
    Sad sam shvatio zašto Pastor i veliki broj Mađara i dalje živi u Srbiji. Ovde niko nije obratio pažnju na njih, pa su se desničarski opredelili, a za vreme II svetskog rata Nacistički.
  • ZoranNS

    20.07.2014 19:07
    Biće da je i gospodin Samardžić desničar
    Biće da je i gospodin Samardžić desničar kao i oni, zalaže se za smanjenje ili ukidanje Vojvodine, i koja je onda tu razlika, u stvari nekako ispada da su sve partije u Srbiji desničari bez obzira na naziv i šta proklamuju u svom programu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".