Svečano završen 21. Festival evropskog filma na Paliću

Uručenjem nagrada, večeras je na Letnjoj pozornici na Paliću svečano je završen 21. Festival evropskog filma, na kojem je od 19. jula učestvovalo oko 80 filmova u više programskih celina.
Uručenjem nagrada, večeras je na Letnjoj pozornici na Paliću svečano je završen 21. Festival evropskog filma, na kojem je od 19. jula učestvovalo oko 80 filmova u više programskih celina.

Zlatni toranj za najbolji film glavnog programa - ruski "Levijatan" u režiji Andreja Zvjaginceva primio je scenarista Oleg Njegin.

Palićki toranj za najbolju režiju dobio je nemački autor Ditrih Brigeman za film "Stanice krsta", a specijalno priznanje pripalo je švedskom filmu "Turista" Rubena Ostlunda.

Odluke je doneo stručni žiri čiji je predsednik bio Pjer Anri Delo.

U programu "Paralele i sudari" žiri kritike je nagradu za najbolje ostvarenje ravnopravno dodelio ukrajinskom filmu "Pleme" Miroslava Slabošpitskog i estonskom filmu "Free Range - Balada o prihvatanju sveta" Veikoa Ounpua.

Umetnički savet festivala dodelio je nagradu "Sejfi Teoman" za najboljeg debitanta srpskom reditelju i scenaristi Ivanu Ikiću za film "Varvari".

Festival je proglasio zatvorenim ruski scenarista Njegin, koji je zahvalio na nagradi i napomenuo da je među nagrađenima i jedan ukrajinski film. Njegin je rekao da mu je veoma drago što je kultura u Srbiji uspela da spoji ono što je u životu i politici razdvojeno.

Na samom kraju je van konkurencije prikazan kanski pobednik "Zimski san" turskog reditelja Nuri Bilge Džejlana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.