Vojvođanski Crnogorci ne žele sedište u Karlovcima

Predstavnici 12 udruženja Crnogoraca koji žive u Srbiji nisu oduševljeni odlukom Vlade Crne Gore da Konzulat bude otvoren u Sremskim Karlovcima.
Predstavnici 12 udruženja Crnogoraca koji žive u Srbiji nisu oduševljeni odlukom Vlade Crne Gore da Konzulat bude otvoren u Sremskim Karlovcima.

Crnogorci iz Subotice, Kule, Malog Iđoša, Vrbasa, Novog Sada, Beograda, Crvenke, Kruščića, Zmajeva i Niša poručili su da su odluku Vlade Crne Gore da Konzulat Republike Crne Gore otvori u Sremskim Karlovcima primili sa razočaranjem i nedoumicom koja je to poruka, politička i simbolička koju Vlada upućuje crnogorskoj zajednici u Vojvodini.

- U danima kada je Republika Srbija dozvolila otpočinjanje upisa u zvaničan poseban birački spisak, kada smo korak od izbora za Nacionalni savjet što predstavlja istorijski događaj za crnogorsku dijasporu, Vlada Crne Gore odlučuje da otvori Konzulat u sredini u kojoj živi 41 pripadnik crnogorske zajednice i koja ni na koji asocijativni način nije u vezi sa njom. Javnost treba da zna da smo prilikom posjete gospodina Lukšića Srbiji, na dan predaje 2.000 potpisa za formiranje Nacionalnog savjeta, njemu i Vladi uputili pisani obrazloženi prijedlog da se crnogorski Konzulat otvori u Vrbasu potpisan od strane Udruženja učesnica tog procesa", kaže se u saopštenju izdatom nakon sastanka predstavnika u Vrbasu.

Dodaje se da je već decenijama Opština Vrbas mesto najgušće naseljenosti pripadnika crnogorske zajednice u Srbiji, a skupa sa Kulom i Lovćencom decenijama čini samo srce crnogorske zajednice u Srbiji.

- Na zadnjem popisu Crnogoraca je bilo 7.353. U susednim opštinama Kula živi 4.334 i u Malom Iđošu 1.956 lica crnogorske nacionalnosti. U te tri fizički povezane opštine živi ukupno 13.643 pripadnika crnogorske zajednice što predstavlja 62 odsto od ukupnog broja Crnogoraca u Vojvodini. Vrbas se nalazi između Novog Sada, Subotice i Sombora te i saobraćajno i geografski predstavlja centar regije. Koji je to argument Vladi Crne Gore da van svakog razumljivog konteksta, donese odluku da Konzulat bude u gradu sa 41 pripadnikom naše zajednice? Jedna sjajna inicijativa koja je obradovala desetine hiljada ljudi se činom ovakve realizacije pretvara u duboko razočarenje, a potencijalno veliki efekat u svakom smislu, u svoju suprotnost - razočarani su Vojvođanski Crnogorci, koji su pozvali Vladu Crne Gore da izmeni svoju odluku i time pokaže da brine o desetinama hiljada Crnogoraca, a ne o lićnom komoditetu svojih diplomata.

  • Boško

    27.07.2014 06:53
    Popovi muljaju
    Ovo mora da je bila Amfilohijeva ideja. Ali ko ga je poslušao?
  • Nebojša

    26.07.2014 20:43
    Ma hajde
    Pa verovatno svi rodjaci koji treba da rade u konzulatu zive u Novom Sadu ili Karlovcima. Šta se bunite, pa vi ste i izmislili takve kvake!
  • Jakov

    26.07.2014 20:40
    Naravno da je glupo. Ja koji nemam veze Crnom Gorom sam prvo to pomislio kad su objavili. Mogli su tako i u Kikindu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.